10 anys de Bracons: les oportunitats generades

Els 10 anys de l’obertura del túnel de Bracons ha generat oportunitats de diferents calats a la Garrotxa. El sector que més se n’ha beneficiat ha estat l’empresarial, mentre que a un altre nivell, la ciutadania també ha gaudit de beneficis més particulars. Des del Cercle Euram remarquen que Bracons ha afegit competitivitat al sector industrial i ha reforçat els serveis. Assenyalen que sense Bracons, la crisi hauria estat molt més dura. 

Els túnels han estat generadors d’oportunitats a diferents nivells (ACN)


El PIB de la Garrotxa no ha tingut sempre una tònica ascendent des de l’obertura del túnel de Bracons. El 2009 se situava als 1.524 milions d’euros i fins al 2013 va caure fins arribar als 1.421. Va ser un descens de més deL 7%. La gran causa d’aquesta caiguda es deu a la crisi econòmica, que va esclatar just després de l’obertura de la infraestructura garrotxina. Ara, però, 10 anys després, el PIB de la Garrotxa és més alt que el de l’any de la inauguració. Actualment se situa als 1.622, cent milions més que el 2009. Des del sector econòmic de la comarca, assenyalen que, si no fos pels túnels, la crisi hauria colpejat amb molta més força la comarca. El portaveu del Cercle Euram és Josep Maria Ginabreda.

 

Les oportunitats empresarials

Actualment la Garrotxa és la quarta comarca que més creix de Catalunya en l’època post-crisi. I ho fa gràcies al sector industrial, un àmbit que ha viscut un impuls imparable des de la inauguració dels túnels. Segons l’IDESCAT, el 2009, la indústria suposava el 30% del PIB de la Garrotxa. Deu anys després arriba gairebé al 50. En gran part gràcies al sector agroalimentari, el qual ha vist com en els últims anys es doblava la seva productivitat.

El sector empresarial és el que més beneficiat ha sortit de l’obertura de Bracons (Euram)


Pel que fa als serveis, no hi ha hagut un creixement com en la indústria. El sector s’ha mantingut. L’obertura dels túnels però ha fet que molta gent de Barcelona, i comarques centrals hagin descobert la Garrotxa i això hagi beneficiat al sector turístic. Un exemple és el comerç olotí, el president de l’Associació de Comerciants d’Olot, Jordi Rovira, assegura que la comarca d’Osona té un pes important en la facturació anual de les botigues de la ciutat.

 

Des del col·lectiu empresarial, Ginabreda assegura que la meitat dels clients del sector serveis provenen d’Osona.

Les oportunitats humanes

Però els beneficis no només són econòmics i ens els hem de mirar des d’un altre escala, potser més humana. Segons, el politòleg garrotxí, Xavier Casademont, les oportunitats i interaccions que ha generat Bracons han permès dinamitzar el territori.

 

Bracons ha estat un túnel d’oportunitats, però oportunitats de diferents calats. Podem dir que la infraestructura ha permès donar noves perspectives als garrotxins, però costa esbrinar si els ha enriquit, si els ha millorat la vida. Per altra banda, sí que podem dir que el sector empresarial és qui més s’ha aprofitat del nou tauler de joc. Bracons ha donat una nova realitat, nous mercats i noves dinàmiques. I aquestes són les oportunitats que fa 10 anys van aterrar a la Garrotxa.

Respon