En directe
Cocktail Class
amb Ràdio Olot

143 persones van presentar una denúncia per maltractaments a la Garrotxa durant el 2016

Des del Grup d’Atenció a la Víctima recomanen actuar davant de qualsevol evidència per evitar que la xifra creixi
| 6 d'abril de 2017
143 persones van presentar una denúncia per maltractaments a la Garrotxa durant el 2016

D’aquestes, 109 van ser per violència de gènere i la resta per violència domèstica. Des del Grup d’Atenció a la Víctima recomanen actuar davant de qualsevol evidència per tal d’evitar que aquestes xifres continuïn creixent.

S’entén per violència domèstica la que es produeix a la llar. Aquí s’inclouen agressions de pares a fills, de fills a pares o fins i tot maltractament als avis. L’any 2016 es van presentar 34 denúncies a la comarca per fets d’aquestes característiques. Malauradament, però, la xifra més elevada és pels casos de violència de gènere, és a dir, els que es produeixen entre els membres d’una mateixa parella. L’any passat es van presentar 109 denúncies a la comissaria dels Mossos d’Esquadra d’Olot. Les víctimes majoritàries continuen sent les dones que han de lluitar per acabar amb una situació que pateixen en silenci durant anys. Per ajudar-les, la comissaria disposa del GAV, el Grup d’Atenció a la Víctima que lluita per acabar amb la violència de gènere. El caporal de l’oficina de relacions amb la comunitat dels Mossos, Josep Ortiz, ha explicat al programa “Tu També Fas Seguretat” de Ràdio Olot que cal revertir la tendència perquè s’està lluitant contra unes dades que, històricament, han estat ocultes.

Les víctimes de violència de gènere poden patir maltractament físic, psicològic abusos sexuals, però també escanyament econòmic i control de les relacions socials, especialment a través del telèfon mòbil. Ortiz ha recordat que ningú té dret a controlar les converses i missatges de la seva parella perquè està vulnerant drets reconeguts per la llei.

Les recomanacions

Josep Ortiz recomana tenir clars els indicadors que poden acabar amb un maltractament i denunciar-ho ràpidament en cas de que la situació es compliqui. Aspectes com el control dels moviments, del vestuari, del menjar, dels diners, de les amistats o del comportament de la persona han d’encendre les alarmes. Precisament, els Mossos traslladen aquests aspectes a les xerrades que fan als instituts entre els adolescents. Segons Ortiz, cal donar missatges clars a la societat, especialment als col·lectius més vulnerables.

El Grup d’Atenció a la Víctima està en funcionament a la Garrotxa des del 2008. La seva tasca consisteix en escoltar i informar a la víctima, assessorar-la -deixant-li clar que el que pateix no és normal- i prendre les mesures de protecció necessàries per garantir la seva seguretat.

El Grup d’Atenció a la Víctima ha estat el tema central del programa “Tu també fas seguretat” de Ràdio Olot que podeu recuperar al pòdcast de radiolot.cat.

Comparteix a: 

També et pot interessar

Primer habitatge cooperatiu de la Garrotxa

És el Turrós, a Argelaguer, i ja hi viuen nou persones adultes i un nadó

Setmana de donació de sang a Olot

Des d’aquest dilluns fins diumenge a la tarda, el Banc de Sang i Teixits organitza una campanya de donació especialment necessària

Estàs escoltant


Volum