Un 2% de les atencions a l'Hospital d'Olot són de mútues i sanitat privada

El nou gerent demana a la conselleria que, d’una vegada, desencalli un codi ètic per separar bé què es pot fer i què no en la convivència de les dues atencions. Volen un equilibri entre els ingressos que suposa i  evitar tenir “una doble porta” per curar als pacients.

josep-maria-padrosa-a-radio-olot-jordi-altesa El gerent de la Fundació de l’Hospital, abans de començar l’entrevista (Jordi Altesa) 

Evitar la discriminació a l’hora de rebre l’atenció sense perdre però uns clients que generen ingressos als hospitals que reben els dos perfils. Aquest és l’equilibri que han de buscar els centres sanitaris que reben dues atencions que passen per la mateixa porta. A Olot, un 96% dels atesos venen pel sistema públic, un 2% són accidents laborals o de trànsit i un altre 2% són mútua i sanitat privada. El gerent de la Fundació que gestiona l’Hospital d’Olot i Comarcal de la Garrotxa, Josep Maria Padrosa, demana al Parlament i a la conselleria que desenvolupin un codi ètic i uns circuits estructurats clars per evitar tensions i debats.

Un codi ètic poc específic

Padrosa recorda que les lleis permeten que un mateix equipament que treballava sobretot per la salut pública rebi també clients de mútues. Per això, es va fer una instrucció des del CatSalut que el Departament va parar per la polèmica de les retallades. Ara demana a la conselleria que marqui unes pautes i uns circuits sobre el que es pot fer i què no de manera global.  L’Hospital d’Olot i Comarcal de la Garrotxa té un codi ètic de quatre pàgines aprovat el juny del 2015 que es marca compromisos però no desenvolupa què fer en aquests casos per evitar preferències i classes en funció de si algú té o no una mútua. En concret, el punt vuit del codi parla de “garantir i prioritzar” l’activitat assistencial pública encomanada però s’emplaça a fer-la compatible amb la privada.

No s’esperen nous serveis a curt termini

Un cop desplegats tots els serveis possibles amb el trasllat del nou edifici al Pla de Dalt, el gerent assenyala que no es preveuen noves arribades de serveis. Treballen per fer-ne algun més de consensuat com és el cas de l’oncologia que es fa amb un acord per evitar desplaçaments, però no hi ha res tancat actualment, Ara, assenyala, a l’Hospital no es tracta tant de créixer en quantitat sinó en qualitat i aprofitar la tecnologia per evitar que la gent s’hagi de moure més del compte per rere atenció sanitària.

La única ampliació de serveis que  properament hi pot haver a l’Hospital d’Olot i Comarcal de la Garrotxa podria ser l’ampliació d’alguna de les consultes externes que hi ha.


Recupera el ‘Punt de Salut’ amb Josep Maria Padrosa


 

Respon