Alcaldes garrotxins indignats amb el Glòria: “Tothom es va afanyar a fer la foto i ara ens han deixat penjats”

Els alcaldes de la Garrotxa se senten oblidats a l’hora de fer front a les despeses que va provocar el temporal Glòria. Critiquen la falta d’agilitat, ja abans del coronavirus, i es mostren indignats per no haver rebut, encara, les ajudes promeses per part de l’Estat, el Govern i la Diputació. Asseguren que moltes actuacions es van fer amb caràcter provisional i segueixen pendents d’arreglar. A més, les pluges posteriors al Glòria han destapat noves esllavissades i desperfectes que no van sortir durant el temporal del mes de gener.

Foto: Pau Masó


On ha quedat el temporal Glòria? On són les ajudes promeses per pagar els danys ocasionats? Són preguntes que es fan des de fa mesos els alcaldes de la Garrotxa. Alguns demanen paciència, però altres, com el de la Vall d’en Bas, critiquen durament la situació.

 

Lluís Amat es mostra indignat amb la resposta de la Diputació i el Govern. Afirma que s’ha trencat al front comú entre administracions i que tot ha estat molt més complicat del que semblava. A la Vall d’en Bas, com en molts altres municipis, les reparacions del Glòria les ha assumit l’ajuntament a l’espera de les ajudes que puguin arribar. És el cas, també d’Argelaguer. El seu alcalde és Artur Ginesta.

 

Les esllavissades han estat un dels principals problemes que han hagut de resoldre els consistoris (Ajuntament Vall de Bianya)


“Ens han deixat penjats”

L’única institució que s’ha mogut ha estat l’Agència Catalana de l’Aigua: ja està fent una neteja de les lleres dels rius de la comarca. Però, tota la resta d’actuacions segueixen a l’espera de veure qui les acabarà pagant. L’alcalde de les Planes d’Hostoles carrega durament contra la falta d’agilitat de les administracions superiors.

 

A Mieres, l’alcalde Enric Domènech es mostra més optimista i espera que les ajudes acabin arribant, però també llança aquesta reflexió.

 

La gestió de les ajudes del temporal Glòria s’ha coordinat des del Consell Comarcal. El seu president Santi Reixach diu a Ràdio Olot que segueix insistint a les administracions catalanes perquè paguin les ajudes que van prometre, però es mostra indignat, també com a alcalde de la Vall de Bianya.

 

En el seu moment, el Consell Comarcal va quantificar en 2,5 milions d’euros els danys que va provocar el Glòria a la Garrotxa. Les pluges dels últims mesos han fet, però, que hagin sorgit nous desperfectes que han augmentat lleugerament el balanç econòmic d’un temporal que, després de quatre mesos i una pandèmia mundial pel mig, segueix ocasionant estralls, sobretot a les administracions.

Respon