Argelaguer i Besalú combaten el turisme de residus amb pedagogia

Els dos primers municipis a implementar nous sistemes de recollida d’escombraries s’han trobat amb veïns que llencen la brossa a poble del costat. Tot i poder multar, els Ajuntaments diuen a Ràdio Olot que tenen els infractors detectats i intenten convence’ls amb les paraules.

Argelaguer i Besalú fa anys que combaten contra el turisme de deixalles que ha portat els nous sistemes de recollida 

L’octubre del 2018, Besalú va començar a utilitzar el sistema del porta a porta en la seva gestió de residus. Era el primer municipi garrotxí que apostava per aquest model i des de llavors, ha aconseguit reduir més de la meitat la fracció resta que s’aporta a l’abocador. Malgrat això, encara no s’ha aconseguit frenar el turisme de deixalles. La primera tinent d’alcalde de Besalú, Fina Surina, explica al programa ‘La Tertúlia’ de Ràdio Olot com actuen quan enganxen algun veí deixant les escombraries a un altre municipi.

 

A Argelaguer des del 2017 fan servir el sistema de contenidors tancats i des de llavors segueixen trobant-se bosses a terra, del seu i altres municipis. L’alcalde del poble és Artur Ginesta, en declaracions a Ràdio Olot.

“És un tema de convenciment”

Els consistoris tenen l’opció de multar aquells veïns que no compleixen, però, fins ara s’ha volgut evitar posar sancions. Els Ajuntaments creuen que es tracta d’una qüestió de pedagogia.

 

Actualment, només Besalú, Argelaguer i Santa Pau han canviat els seus sistemes de recollida de residus. El Consell Comarcal treballa perquè l’any que ve s’hi afegeixin altres pobles garrotxins. Pel que fa a Olot, abans de l’estiu està previst analitzar els resultats de la prova pilot amb contenidors tancats que s’està portant a terme al barri de Pequín.

Respon