Augment històric de l’atur a la Garrotxa pel coronavirus

Aquest mes d’abril les persones aturades han augmentat en 493, un creixement mai registrat des que se’n tenen dades. Tot i això, les xifres totals segueixen per sota les que es van registrar durant la crisi del 2008. Actualment a la Garrotxa hi ha 2.719 persones a l’atur, una dada que no es produïa des del novembre del 2015 i que no contempla els ERTOs.

Foto: ACN


Les dades del Departament de Treball no engloben els treballadors afectats per un ERTO pel fet que es tracta d’un expedient temporal que manté els llocs de treball. Tot i això, no fa falta tenir en compte els ERTOs per començar a veure la dimensió de les conseqüències econòmiques que tindrà el coronavirus: aquest mes d’abril la Garrotxa ha registrat l’augment mensual més elevat del nombre d’aturats dels últims quinze anys (des que es tenen dades). En l’últim mes 493 garrotxins s’han incorporat a l’atur, elevant la xifra total de ciutadans desocupats a les 2.719 persones. Això suposa un creixement del 22% respecte al mes de març. Fins i tot durant la crisi del 2008 no es van produir augments d’aquest nivell. A la ciutat d’Olot, la xifra s’ha situat als 1.853 aturats. El regidor de Promoció Econòmica de la capital garrotxina és l’Estanis Vayreda.

 

Malgrat el creixement històric que ha patit la Garrotxa i, en general el país, les dades absolutes segueixen per sota de les que es van registrar el 2008 quan les persones aturades van arribar ser 3.600. Vayreda creu que cal esperar per saber si les xifres que deixa el coronavirus podrien arribar a superar els valors del 2008.

 

Formació i nous programes, les línies mestres

Davant el futur incert, Vayreda diu que ja treballen per fer front al que pugui venir. El regidor de Promoció Econòmica explica que estan adaptant programes laborals i que caldrà reforçar la formació de persones desocupades.

 

Més de 5.000 garrotxins afectats per un ERTO

En paral·lel a les dades d’atur, els ERTOs a la Garrotxa segueixen augmentant i ja s’han tramitat 717 expedients a la comarca. Es calcula que el 36% de les empreses garrotxines han fet un ERTO i ja són 5.029 els garrotxins afectats per aquests expedients.

Respon