Ausbanc ha notat un canvi d'actitud en els jutges pels abusos bancaris

Ausbanc, l’associació d’usuaris de banca, ha notat un canvi en l’actitud dels jutges davant els abusos del sector. Diuen que si fa uns anys es treien el tema de sobre culpant al client, ara s’hi mostren més predisposats a entendre’l. També creu que el regulador bancari hauria de fer un “rànquing” de qualitat i transparència de les diferents entitats.

 montse_andres_ausbanc

Si fa uns anys les denúncies per abús de bancs passaven pels jutjats sense gaire atenció pels magistrats, ara la situació ha canviat. És el que noten des de l’associació Ausbanc que per exemple el 2014 va obtenir 1.000 sentències guanyades, que suposen per exemple un 99% d’èxit en execució hipotecària. Abans la culpa era del client per sol fet de saber llegir i ser menor d’edat, i ara la cosa ha canviat. Ho ha explicat al ‘Via Oral’ de Ràdio Olot, la delegada a Catalunya de l’associació, Montse Andrés.

Això es deu també a que en el marc europeu els jutges han qüestionat el rol que havien pres els magistrats espanyols, especialment en el tema de les execucions hipotecàries.

L’èxit en el tema de preferents i clàusules sòl se situa entorn al 96%, segons càlculs d’Ausbanc. Per tal de contribuir a la transparència del sector, Andrés s’ha mostrat partidària de que el Banc d’Espanya faci un “rànquing” d’entitats per saber quines són les més abusives i opaques a l’hora de marcar temes com per exemple les comissions.

Andrés ha alertat que les pràctiques abusives d’alguns bancs encara es mantenen i demanen als clients que no firmin allò que no coneixen. En el cas de necessitar diners, no fiar-se dels crèdits fàcils perquè acaben tenint un tipus d’interès elevat. I en cas de ser estalviador, tenir present que si puja la rendibilitat que ens ofereixen, per regla general, també ho farà el risc.


Entrevista a la delegada d’Ausbanc, Montse Andrés, al Via Oral


 

Respon