Baixa un 19% el nombre de garrotxins universitaris en cinc anys

La crisi, la puja de les taxes i els canvis normatius estarien al darrere d’aquest canvi, segons la Fundació d’Estudis Superiors d’Olot. Les dades recollides per la FES també mostren que el nombre d’estudiants a la UVic s’ha estabilitzat entorn a les 80 persones.

biblioteca udg montilivi

La biblioteca de la Universitat de Girona a Montilivi (UdG)

Cada any la FES fa la radiografia d’universitaris garrotxins que hi ha als centres públics catalans i aquest any hi ha afegit tots els privats ja que fins ara l’únic que hi havia era la Universitat de Vic. Tot i aquest increment, aquest curs que s’està a punt d’acabar mostra una davallada constant d’alumnes inscrits. Si el curs 2009-10 n’hi havia 1.436, aquest any han estat 1.176. Una davallada constant que és ja del 19%. La cap de programes de la FES, Marta Figueras, ha explicat que la crisi i els canvis de taxes i regulació en el món universitari en són els principals motius.

I mentre totes les universitats han anat perdent estudiants, la Universitat de Vic s’ha mantingut estable entorn a la vuitantena de garrotxins que hi estan matriculats. Figueras creu que ja s’ha estabilitzat l’efecte Bracons i no preveuen que creixi gaire més

De fet, la majoria de garrotxins estan a centres públics. 4 de cada 10 ho fan a la Universitat de Girona i entorn a un 10% ho fan a la UB i a la UAB. Un 13% ho fan a distància, ja sigui a la UOC o a la UNED. La tendència que es nota és que la gent se segueix formant al llarg de tota la vida.

Pel què fa a les seleccions de graus, les preferències es mantenen estables malgrat el pas del temps. Un 40% es decanten per la branca de ciències socials i jurídiques, seguides de les ciències de la salut i l’enginyeria i l’arquitectura. Això es tradueix en què les carreres d’Administració i Direcció d’Empreses, Psicologia, Educació Primària i Medicina són les més demanades.

Respon