En directe
Generació d'èxits
amb Ràdio Olot

Es busca enemic per a l’eruga defoliadora

Ningú no troba la solució per frenar la plaga i Agricultura ho vol provar amb insectes depredadors
| 7 d'agost de 2018
Es busca enemic per a l’eruga defoliadora

Ningú no troba la solució per frenar la plaga i el Departament d’Agricultura aposta per provar-ho amb insectes depredadors i feromones. L’eruga que es menja els boixos s’ha estès per tota la Garrotxa, no ha parat de créixer i ja ha aparegut a altres llocs de Catalunya, com a Osona. Les proves que s’han fet fins ara no han donat resultat.

Una de les moltes erugues del boix que es poden trobar a la Garrotxa (David Planella)

Tècnics de l’Ajuntament d’Olot, el Parc Natural de la Zona Volcànica i la Generalitat, entre d’altres, han fet diverses reunions i no han trobat cap solució per frenar l’eruga defoliadora. En una, fins i tot, hi van assistir especialistes francesos i gallecs, perquè en els seus territoris també en tenen i tampoc no la poden combatre. Ho explica el regidor de Medi Ambient d’Olot, Josep Gelis.


De moment, cap de les proves que s’han fet fins ara ha funcionat, però el Departament d’Agricultura no es dona per vençut. El cap del servei de sanitat vegetal de la Generalitat, Jordi Giné, diu a Ràdio Olot que ara ho volen provar amb feromones –substàncies químiques que provoquen comportaments específics– i també amb insectes depredadors.


"Va a més"

Els assajos de control començaran en breu coincidint amb la segona reproducció de l’eruga defoliadora. És una espècie invasora que s’alimenta dels boixos i que s’ha estès per tota la Garrotxa. Besalú va ser el primer lloc de tot Catalunya on es va detectar el 2014 i, quatre anys més tard, no només ha aparegut a gairebé tota la comarca, sinó que també s’ha instal·lat a altres punts de Catalunya, com ara l’Espai Natural de les Guilleries, a Osona, o la Vall d’Aran. Jordi Giné admet que no para de créixer.


En veure que l’eruga defoliadora s’ha expandit a Catalunya i que, de moment, ha arribat per quedar-se, Agricultura ha elaborat una fitxa tècnica amb tota la informació sobre l’insecte i el seu control. En cas que algú en tingui al seu jardí, hi ha insecticides per reduir-lo. Aquests, però, no són útils per combatre la plaga a gran escala.

Comparteix a: 

També et pot interessar

L’Ajuntament de Besalú incentivarà als ciutadans que facin una bona gestió de les seves deixalles

L’Ajuntament vol que totes aquelles persones que gestionen i separin bé els seus residus, pràcticament no hagin de pagar la taxa

El centre de reproducció del cranc de riu autòcton d’Olot serveix per salvaguardar l’espècie

Ho asseguren els tècnics que hi treballen i el Parc Natural de la Zona Volcànica de la Garrotxa

Estàs escoltant
Generació d'èxits


Volum