Es busca enemic per a l’eruga defoliadora

Ningú no troba la solució per frenar la plaga i el Departament d’Agricultura aposta per provar-ho amb insectes depredadors i feromones. L’eruga que es menja els boixos s’ha estès per tota la Garrotxa, no ha parat de créixer i ja ha aparegut a altres llocs de Catalunya, com a Osona. Les proves que s’han fet fins ara no han donat resultat.

Una de les moltes erugues del boix que es poden trobar a la Garrotxa (David Planella)

Tècnics de l’Ajuntament d’Olot, el Parc Natural de la Zona Volcànica i la Generalitat, entre d’altres, han fet diverses reunions i no han trobat cap solució per frenar l’eruga defoliadora. En una, fins i tot, hi van assistir especialistes francesos i gallecs, perquè en els seus territoris també en tenen i tampoc no la poden combatre. Ho explica el regidor de Medi Ambient d’Olot, Josep Gelis.


De moment, cap de les proves que s’han fet fins ara ha funcionat, però el Departament d’Agricultura no es dona per vençut. El cap del servei de sanitat vegetal de la Generalitat, Jordi Giné, diu a Ràdio Olot que ara ho volen provar amb feromones –substàncies químiques que provoquen comportaments específics– i també amb insectes depredadors.


“Va a més”

Els assajos de control començaran en breu coincidint amb la segona reproducció de l’eruga defoliadora. És una espècie invasora que s’alimenta dels boixos i que s’ha estès per tota la Garrotxa. Besalú va ser el primer lloc de tot Catalunya on es va detectar el 2014 i, quatre anys més tard, no només ha aparegut a gairebé tota la comarca, sinó que també s’ha instal·lat a altres punts de Catalunya, com ara l’Espai Natural de les Guilleries, a Osona, o la Vall d’Aran. Jordi Giné admet que no para de créixer.


En veure que l’eruga defoliadora s’ha expandit a Catalunya i que, de moment, ha arribat per quedar-se, Agricultura ha elaborat una fitxa tècnica amb tota la informació sobre l’insecte i el seu control. En cas que algú en tingui al seu jardí, hi ha insecticides per reduir-lo. Aquests, però, no són útils per combatre la plaga a gran escala.

2 Responses to “Es busca enemic per a l’eruga defoliadora”

  1. SILVIA MOLERA REIG

    No sé si servirà, he observat que els pardals es mengen aquestes papallones.

    Respon
  2. Rosina

    Vaig tenir aquest problema al meu jardí. Els que busquen solucions saben que els ocells són éls depredadors naturals de les erugues i que, per coincidència, la caça de les aus s’allibera hi comença ara? Aus que falten a la Garrotxa! Les aus que mengen un gran nombre d’insectes són perseguits i massacrats i espantats, no poden alimentar-se normalment. Fàcil de resoldre el problema, no? Podrien resoldre el ara mateix, si els que gaudeixen de la caça d’ocells ho permeten!

    Respon

Respon