Can Trona, un espai ressuscitat per a la cultura i el patrimoni de la Garrotxa

Can Trona s’omple de vida després de gairebé dos anys de la seva redefinició. L’espai ha multiplicat les activitats i s’ha convertit en un equipament de referència comarcal. L’any passat unes 7.300 persones van trepitjar el centre. El seu gruix d’activitats sobre el patrimoni ha anat complementant-se amb propostes familiars i educatives que han donat impuls a un espai que també visiten els ciutadans d’Osona.

Imatge exterior de l’edifici de Can Trona


A principis del 2016 Can Trona era un museu sobre les eines del camp, amb poca vida. L’entrada d’un nou equip de govern a l’Ajuntament de la Vall d’en Bas va portar a redefinir-lo  com un centre de cultura i natura. El 17 de juliol del 2016, es tornava a inaugurar sota aquest concepte que ha  suposat un gran impuls. Això ha portat que els ciutadans se’l tornin a sentir seu i a convertir-se en un espai de referència comarcal. Les activitats que s’hi fan s’han multiplicat: exposicions, presentacions, conferències, tallers o cinema, entre altres. Cada cap de setmana Can trona ofereix algun tipus de proposta. L’alcalde de la Vall d’en Bas, Lluís Amat, recorda el principal objectiu que tenia l’equip de govern fa dos anys:

 

11.000 visites amb gairebé dos anys

En el moment de la seva reinauguració l’Ajuntament també va apostar per portar l’oficina de turisme a Can Trona. Això ha sumat en els ciutadans que visiten l’espai. En els gairebé dos anys de vida l’equipament ja ha rebut 11.000 visites. El responsable del centre, Xevi Collel, assenyala, però, que el més important és la qualitat.

 

Des de Can Trona destaquen l’augment de visitants que vénen de tots els pobles de la Garrotxa i també d’Osona. El centre s’ha convertit en un espai obert per a entitats de fora el municipi i fins i tot ha arribat a acollir actes de país com les Jornades Nacionals de Patrimoni Etnològic. Malgrat això, Can Trona encara pot créixer més i és que de moment s’utilitzen cinc de les set sales que té. L’equipament està dotat amb 2.000 metres quadrats i la seva construcció va fregar els tres milions d’euros.

Respon