Castellfollit complirà l’objectiu de reduir el deute a la meitat el 2019

Ho assegura l’alcalde, Miquel Reverter, a Ràdio Olot. L’ajuntament va tancar l’any passat per sota del milió d’euros i la previsió és continuar baixant els dos propers anys. Reverter diu que no hi ha cap recepta màgica: s’ha aconseguit frenant la inversió. Aquest any, s’han fet tres treballs s’afaltatge gràcies a una subvenció de la Diputació.

Imatge de la cinglera de Castellfollit (David Planella)

Segons les dades que ha fet públiques el ministeri d’Hisenda, Castellfollit de la Roca va tancar el 2017 passat amb 987.000 euros de deute viu. Són 335.000 euros menys dels que devia el 2015, quan Esquerra Republicana va accedir a governar l’ajuntament. Els republicans es van trobar a principis de mandat amb un deute que suposava el 150% de tot el pressupost; tres anys més tard, l’han situat per sota del 100%. I del onze crèdits que havien de tornar, ara n’estan acabant tres. Totes aquestes dades permeten a l’alcalde, Miquel Reverter, assegurar a Ràdio Olot que l’any que ve compliran l’objectiu que s’havien proposat de reduir el deute a la meitat.

Reverter diu que estan contents del resultat, però no de la manera com l’han hagut d’aconseguir. La reducció del deute ha implicat posar en marxa uns plans econòmics i de sanejament que han comportat sacrificis al poble, com ara tancar la llar d’infants l’any passat. Segons Reverter, els pares estan contents del nou servei (de fet, el nombre de nens i nenes ha augmentat). Ara per ara, encara que la reducció del deute vagi a bon ritme, l’alcalde diu que és impossible plantejar-se una futura reobertura de la llar. Encara els queda molt per pagar. Les mesures del pla de sanejament es mantindran fins al 2023, de manera que l’austeritat haurà de continuar. Això vol dir que no podran tirar endavant projectes amb recursos propis.

Asfaltatges

Aquest any, gràcies a una subvenció de la Diputació de Girona, l’Ajuntament de Castellfollit ha arranjat el carrer Casals, la segona via amb més circulació del poble. S’ha asfaltat tot i, a partir d’un conveni amb el Bisbat, s’han fet set aparcaments nous a un jardí que hi havia al costat de l’església. La subvenció també ha donat de si per asfaltar una part del carrer Germanes Illa i una altra part del carrer Canigó. La previsió és que a principis de l’any que es puguin acabar tots dos. El cost total ha estat de 46.000 euros; el 90% pagat per la Diputació.

Respon