Comencen una de les festes del Tura amb més sabor local dels últims anys

Des d’avui i fins dimarts, Olot batega amb el principal esdeveniment anual a la ciutat. Amb un pressupost de 240.000€ mantenen el model d’actes populars i al centre on els grups locals s’emporten el protagonisme.

fdt

Les Festes del Tura de l’any passat (Martí Albesa)

Els Teràpia de Shock, Projecte Mut o Hora de Joglar són alguns dels grans grups de les Festes del Tura que es repartiran entre els quatre escenaris de la festa. Els grups d’aquí tenen un protagonisme especial en la celebració d’aquest any on no hi faltaran els actes més tradicionals amb els Gegants com a protagonistes. Des de Corpus que no se’ls ha pogut veure i ells i la resta de la faràndula, seran els motors de les festes. La regidora, Mar Roca, diu que aquesta aposta per grups locals ha estat pura coincidència.

La lluita contra l’incivisme continua sent una de les prioritats d’aquest any fent pressió des de tots els àmbits per acabar per exemple amb les pixades al mig del carrer. Roca diu que malgrat la percepció general, les dades parlen d’una reducció d’aquest tipus de problemes.

Una seixantena d’agents estaran mobilitzats cada dia de les Festes del Tura per garantir la seguretat. Deixar els telèfons últim model a casa per evitar robatoris és un dels consells metre que perseguir els incívics o la venda d’alcohol a menors són algunes de les prioritats.

El cap de la Policia Municipal, Ignasi López, explica que els supermercats 24 hores a vegades juguen al gat i a la rata amb la venda d’alcohol que en aquest establiments està prohibida per a tothom a partir de les onze de la nit.

Més de 140 voluntaris de Creu Roja Garrotxa s’encarregaran de les emergències mèdiques que hi puguin haver tenint la sala de la Carbonera com a Hospital de Campanya. S’encarreguen sobretot de cremades, caigudes o marejos. La presidenta de l’entitat, Montse Canet, ha explicat que esperen concentrar tota l’activitat de petites actuacions i deixar les urgències de l’Hospital per temes especialment greus.

Aquestes podrien ser recordades també com les darreres festes del Tura amb correbou. La concessió es podria renovar per dos anys més però el tema que és especialment polèmic passarà per una consulta popular a principis de l’any que ve. Sigui quin sigui el resultat, des de la Penya Taurina de la Garrotxa Pepe Amores diu que ‘acataran’ la decisió.

La recuperació del Ball Pla amb el seu plantejament original i no el record elitista i classista que en va deixar el franquisme és una de les novetats. Unes Festes del Tura que mantenen una de les tradicions dels últims anys: la d’estar pendent del temps.

Respon