En directe
Generació d'èxits
amb Ràdio Olot

Creix el nombre de persones que fan testament vital

Aquest Document de Voluntats Anticipades recomanen que es faci acompanyat per un professional sanitari
| 1 de febrer de 2017
Creix el nombre de persones que fan testament vital

Cada cop més persones es fan un Document de Voluntats Anticipades per deixar constància de com volen fer front a la part final de la seva vida. Un testament vital que es pot fer des de casa davant de tres testimonis però que els professionals de salut aconsellen demanar-los-hi ajuda.

 

Quan una persona sap que afronta de manera irreversible la part final de la seva vida sol tenir molt a pair. Un moment on cal prendre decisions quan, moltes vegades, no s’esperava que el moment arribés a causa d’una malaltia. Davant d’això, cada cop hi ha més persones que opten per fer un Document de Voluntats Anticipades. Es pot fer davant de notari o davant de tres testimonis –dos dels quals no poden ser familiars-. No és obligatori però el personal sanitari aconsella que se’ls tingui presents per tal de saber què impliquen les decisions que es prenen en aquell moment.  Al ‘Punt de Salut’ de Ràdio Olot, la cap de l’oficina d’atenció al ciutadà de l’Hospital d’Olot Roser Caparrós assenyala que un professional pot donar les claus per entendre què suposa cada decisió.

 

El representant té l'última paraula

De fet, en cas de fer un Document de Voluntats Anticipades i nomenar un representant, la paraula d’aquest és la que preval si el malalt ja no pot expressar-se. Una situació que a vegades xoca amb els familiars que veuen com no estan autoritzats a decidir ja que els professionals han de fer al que digui la persona designada en el testament vital. Caparrós apunta que el dret a l’autonomia de decisions és un repte per a familiars però també per a professionals que creuen que han d’aprendre a adaptar-se a aquesta decisió. Ho exemplifica amb que cada un és el protagonista de la seva vida i també protagonista de com vol afrontar la seva mort.

 

Els menors també hi tenen a dir

En aquest Document de Voluntats Anticipades també hi tenen dret a formar-ne part els menors. Els de fins a 12 anys poden escolar les decisions, mentre que els de 13 i 15 poden dir-hi la seva. A partir dels 16 el menor ja pot decidir com afrontar aquesta recta final de la seva vida per sobre del que diguin els pares o tutors.


Recupera el 'Punt de Salut' sobre el DVA


 

Comparteix a: 

També et pot interessar

Primer habitatge cooperatiu de la Garrotxa

És el Turrós, a Argelaguer, i ja hi viuen nou persones adultes i un nadó

Setmana de donació de sang a Olot

Des d’aquest dilluns fins diumenge a la tarda, el Banc de Sang i Teixits organitza una campanya de donació especialment necessària

Estàs escoltant
Generació d'èxits


Volum