“Demanem un cop de mà”: l'impacte de la cancel·lació de les Festes del Tura d'Olot a les entitats

La cancel·lació de les Festes del Tura d’Olot deixa a l’aire l’economia d’algunes entitats. Per a aquelles que tenien barraca suposava el principal ingrés anual. Moltes ja han començat a retallar despeses i plantejar-se com s’ho faran per tirar endavant la pròxima temporada o els actes que organitzaven la resta de l’any. Tot i això, coincideixen a dir que la cancel·lació ha estat una bona decisió. 

Les barraques de Festes del Tura (Mallol Arquitectura)


 

Tristor és la paraula que més han repetit les entitats d’Olot aquests últims dies. La cancel·lació de les Festes del Tura ha suposat un cop moral per a les associacions i penyes que organitzaven actes durant la festa major. Per a algunes, també serà un cop econòmic, sobretot per a les que tenien barraca. És el cas dels Xerrics: els ingressos durant els cinc dies de Festes podien voltar els 9.000 euros i això significava part del pressupost per a la següent temporada castellera. Ho explica la presidenta de l’entitat, Montse Martí, a Ràdio Olot.

 

Igual que els Xerrics, per a l’AOAPIX les Festes del Tura són el principal ingrés que té l’entitat. En el cas dels Amics del Porc i el Xai, els espònsors o sortejos que fan durant la festa major signifiquen el 50% dels ingressos. Ho explica un dels seus membres, Xarli Reixach.

 

La Turinada és un dels actes més multitudinaris de les Festes organitzat pels Murruts 


L’Ajuntament ja s’ha compromès a ajudar aquelles entitats que més ho necessitin. Caldrà veure també les despeses que acaben tenint les entitats en un any en què no han pogut fer cap acte. El consistori també ha avançat que part del pressupost previst per a les festes d’aquest any, aniria a ajudar unes associacions que, això sí, ja han començat a pensar com quadrar els números. És el cas també de la Carnavalesca. Ho explica el seu president, Carles Solé, a Ràdio Olot.

 

En el cas de la Carnavalesca, la barraca de Festes suposa la meitat del pressupost que té l’entitat per al Carnaval.

L’impacte social

Però a part de la qüestió econòmica, el que també remarquen les entitats és que trobaran a faltar el contacte amb la resta d’associacions de la ciutat. Les Festes del Tura és un moment per retrobar-se, donar-se a conèixer i tenir més visibilitat. Un dels membres d’Els Murruts, Josep Maria Coma, remarca que el més important és que es mantingui la vitalitat social de les entitats.

 

Tot i les dificultats que pot comportar la cancel·lació de les Festes, totes les entitats que han parlat amb Ràdio Olot comprenen la decisió. També afirmen que estan pensant en algun acte, encara que sigui simbòlic, per no oblidar l’esperit de les Festes del Tura.

 

Respon