En directe
Generació d'èxits
amb Ràdio Olot

Després de 23 anys, l’Alta Garrotxa ja té el seu Pla de Protecció

El nou document deixa enrere les normes restrictives que han governat durant dues dècades
| 1 de març de 2019
Després de 23 anys, l’Alta Garrotxa ja té el seu Pla de Protecció

Abarca 13 municipis i més de 50.000 hectàrees de medi natural. El nou document deixa enrere les normes restrictives que durant dues dècades han portat la zona a l’abandonament. Amb el Pla de Protecció s’obre la porta a noves activitats de lleure i a la preservació i millora de l’espai natural. Des del territori, valoren la notícia com un “fet històric” per la comarca. 

Amb el Pla de Protecció, l'Alta Garrotxa obre la porta a nous usos i activitats 


Ordenar i gestionar. Aquest són els principals verbs que defineixen el Pla de Protecció del medi Natural i del paisatge de l’Alta Garrotxa. Fins ara, aquesta reserva natural garrotxina de més de 50.000 hectàrees, estava regulada per una normativa restrictiva establerta el 1995. Després de 23 anys, la Generalitat, el Consorci de l’Alta Garrotxa i el Consell Comarcal han aprovat inicialment un document que feia més d’una dècada que s’estava cuinant. El director general de polítiques Ambientals, Ferran Miralles, valorava així el pas que s’ha fet aquest divendres.

Dues grans àrees de gestió

El Pla de Protecció de l’Alta Garrotxa especifica dues grans àrees de gestió: una “zona de foment de la dinàmica natural” que busca potenciar la riquesa natural amb una protecció més estricta i una “zona de gestió sostenible” que té un règim més general.

 

A més també hi ha una tercera “zona perifèrica” i “àrees d’atenció especial” on per les seves característiques es prohibeixen certes actuacions o, pel contrari són espais únics per a l’escalada, el bany o el senderisme. Amb aquestes mesures, el Pla de Protecció serà la porta d’entrada de noves activitats a l’Alta Garrotxa. Ho assegura el president del Consell Comarcal, Joan Espona.

Dues grans àrees de gestió permetran ordenar i controlar l'Alta Garrotxa 


Un pla únic i pioner a Catalunya

El Pla de Protecció és únic a Catalunya per les seves especificitats pel que fa a la seva governança. Preveu una coordinació entre diferents administracions, propietaris o actors del territori. Paral·lelament, també marca unes directrius d’ordenació i gestió que obliguen a interpretar i definir objectius específics perquè el document sigui flexible als nous temps. El director general de polítiques Ambientals assegura que aquestes característiques fan que el Pla sigui únic i pioner a Catalunya.

 

Fins a final d'any no serà efectiu

Aquest divendres s’ha signat l’aprovació inicial del Pla de Protecció de l’Alta Garrotxa. A partir d’ara s’obre un període de 3 mesos d’informació pública i no s’espera que sigui fins a finals d’any quan el govern de la Generalitat faci l’aprovació definitiva. Serà llavors, quan podrem dir que l’Alta Garrotxa, després de més de vint anys, es posa al dia.

Comparteix a: 

També et pot interessar

L’Ajuntament de Besalú incentivarà als ciutadans que facin una bona gestió de les seves deixalles

L’Ajuntament vol que totes aquelles persones que gestionen i separin bé els seus residus, pràcticament no hagin de pagar la taxa

El centre de reproducció del cranc de riu autòcton d’Olot serveix per salvaguardar l’espècie

Ho asseguren els tècnics que hi treballen i el Parc Natural de la Zona Volcànica de la Garrotxa

Estàs escoltant
Generació d'èxits


Volum