Dos mesos sense cobrar l'ERTO: “Si això s'allarga, no sabem què passarà”

El col·lapse en el Ministeri de Treball deixa famílies i treballadors sense ingressos durant dos mesos. Són ciutadans que s’han vist afectats per un ERTO, però que encara no han cobrat la prestació d’atur. Expliquen a Ràdio Olot que ningú els ha perdonat les despeses i que no saben què pot passar si la situació s’allarga. Els estalvis i la renúncia a projectes personals han estat la salvació per poder tirar endavant, una sort que no tothom ha tingut.

Després de dos mesos de confinament, unes 300.000 persones encara no han cobrat l’ERTO 


 

L’Anna és administrativa i a finals de març la seva empresa li va comunicar que farien un ERTO. Com moltes altres persones, a dia d’avui segueix esperant cobrar la prestació de l’atur que li tocaria. És la mare de tres fills i l’empresa on treballa el seu marit també ha fet un ERTO.

 

“Quan cobri hauran passat tres mesos”

Igual que l’Anna, milers de persones fa dos mesos que no tenen cap ingrés pel col·lapse que està patint el Ministeri de Treball.

En Joan, un altre cas, treballava d’entrenador personal a Barcelona, però des que va patir l’ERTO està vivint amb la seva mare a Olot. L’únic sap és que no cobrarà fins al juny.

 

Els últims dos mesos en Joan ha tirat dels estalvis. Assegura que ha hagut de tancar l’aixeta de les despeses.

 


Compartir despeses

Viure amb família ha suposat, per a molts dels afectats, una salvació per poder fer front a les despeses. La Paula és cambrera d’un bar d’Olot i diu que viure amb la mare ha estat una sort.

 

Igual que la Paula, l’Awa també assegura que poder compartir despeses ha estat clau.

 

Incerteses i renuncies

Ella també és cambrera i també estudia. Amb el sou que rebia pagava la universitat. Ara no sap com s’ho farà.

 

I és que el verb “renunciar” ha estat el primer que han hagut de conjugar tots ells quan d’un dia per altre han vist que es quedaven sense ingressos.

 

L’Anna, en Joan, la Paula i l’Awa són quatre de les 300.000 persones que, segons el govern espanyol, fa dos mesos que no cobren la prestació d’atur. Segons els sindicats, però, la xifra podria ser molt superior.

Respon