El Ball del Xai Be arriba aquest any amb novetats importants

L’Esbart d’Olot ha inclòs noves històries a aquesta dansa del segle XV que balla per Setmana Santa des de ja fa deu anys. Es tracta de tres coreografies noves que incorporen a escena fins a dotze balladors més.

Ball del Xai Be

Ja fa deu anys que es balla a Olot (Esbart Olot)

El ball del Xai Be data del Segle XV, és propi de la Garrotxa, ja que no es balla enlloc més i té com a context la processó de Pasqua que, antigament, passejava la Mare De Déu des de l’església de l’Hospital fins al Carme, on es feia i encara es fa el Cant de l’Àngel. Els pastors que acompanyaven la processó feien una mena d’acrobàcies amb un objectiu molt especial: recollir aliments o diners per poder berenar. Ho recorda així el director de l’Esbart d’Olot, Àlvar Borrell.

El Ball del Xai Be ve precedit d’una cercavila dels bastoners i grallers d’Olot que va des de Sant Esteve fins a la Plaça Major, on s’esperen els pastors. Ara fa deu anys, l’Esbart Olot va recuperar-lo, tot i la poca informació que s’ha conservat al llarg dels anys. Una de les particularitats del ball és el vestuari.

Inicialment, el Ball del Xai Be el ballaven tres o quatre pastors, però l’Esbart d’Olot ha volgut incorporar-hi algunes novetats com tres coreografies que obren la porta a dotze balladors més. Per fer el ball tradicional comptaran amb la peça musical manuscrita del segle XV mentre que per les noves incorporacions s’estrenaran tres peces escrites expressament per aquesta ocasió per l’Agnès Algueró,. El Ball del Xai Be tindrà lloc aquest proper dissabte a les sis de la tarda a la Plaça Major amb entrada gratuïta.

Respon