El cas taurí de Villena, un precedent per a Olot

La població valenciana és l’exemple en què se sustenten cinc entitats taurines per demanar que tornin les corrides a Olot. En el cas de Villena, la qüestió ja ha arribat als tribunals i l’Ajuntament ha sortit perdedor. L’Ajuntament recomana a la capital garrotxina que canviï l’ús de la plaça de braus. També proposa una aliança entre consistoris per defensar els espais públics. Des de la localitat expliquen a Ràdio Olot que s’han multiplicat exponencialment les demandes per fer activitats taurines. 

Imatge de la plaça de toros de Villena en una corrida el 2011 (EFE)


Villena és una població del sud de València, a la província d’Alacant. Té 34.000 habitants i des del passat mes de gener comparteix un mateix objectiu amb Olot: evitar que es tornin a fer corrides de toros a la seva ciutat. El 2017 la Fundació Toro de Lidia va presentar-hi una demanda per fer corrides. El cas ha anat passant per diferents sales judicials que han donat la raó al sector taurí. Malgrat això, les entitats taurines no han aconseguit fer cap espectacle, ja que el cas segueix recurs rere recurs. Ara, l’Ajuntament de Villena està estudiant l’última sentència del jutjat número 1 d’Alacant. Ràdio Olot s’ha posat en contacte amb la localitat valenciana. La consellera de polítiques animalistes de l’Ajuntament de Villena és Ester Esquembre.

“Una plaça de toros ha de deixar de ser plaça de toros” 

La plaça de toros de Villena es va construir el 1900. Va passar dècades abandonada fins que el 2011 el PP la va reformar per 14 milions d’euros, més de la meitat del pressupost municipal (23 milions). El nou equipament es va cobrir amb una cúpula gegant de vidre i altres dèficits que dificulten la celebració de certes activitats. Fins al 2014 hi va haver algunes corrides a la plaça, però amb la majoria absoluta de la formació ecologista Els Verds a les eleccions del 2015 es va posar punt i final a les activitats taurines. Tot i això, la lluita judicial ja fa tres anys que dura. Esquembre envia aquesta recomanació al consistori olotí.

 

Vista aèria de la plaça de toros reformada el 2011 (Lanik)


A Villena estan intentant canviar els usos de la plaça i convertir-la en un altre tipus d’equipament. La localitat sondeja fer-hi un espai esportiu. Creuen que és l’única escapatòria a una lluita judicial que va començar el 2016 amb una primera demanda de la Peña Villenense. Aquesta va ser rebutjada per coincidir amb la festa major de la localitat. Després, el 2017, la Fundació del Toro de Lidia va presentar una instància amb tres dates. L’Ajuntament li va denegar i, després de diferents sentències favorables als taurins, el consistori ha optat per intentar canviar els usos de la plaça.

 

Proposen front comú entre ajuntaments 

Tant el Tribunal Superior de Justícia de València com el Jutjat Número 1 d’Alacant han dictat a favor dels taurins. Tots argumenten que les corrides de toros són patrimoni cultural competència de l’Estat. Per això cap Ajuntament pot negar-se a la seva celebració. Davant aquesta situació, l’Ajuntament de Villena proposa una aliança amb Olot per defensar l’espai públic.

 

Villena s’ha convertit en la punta de llança del sector taurí espanyol per exigir el retorn de les corrides a diferents punts de l’Estat. La localitat valenciana ha vist com s’han multiplicat exponencialment les instàncies per fer activitats taurines a la plaça de la ciutat, ja siguin corrides, correbous o festejos tradicionals d’entitats de Saragossa, Madrid o altres punts d’Espanya. De moment, a Olot encara no ha començat la batalla judicial. L’Ajuntament té fins al 15 de febrer per respondre la instància presentada per cinc entitats taurines.

 

 

 

Respon