El Col·legi de Metges de Girona i 13 empreses creen una mascareta reutilitzable

Té l’objectiu de poder garantir l’abastiment en un futur. La careta és reciclable i calculen que podria suposar un estalvi de fins al 30% en relació amb les d’un sol ús. Entre les empreses que han col·laborat en la fabricació hi ha la garrotxina Alzamora.

Foto: ACN


La mascareta, anomenada ALEU en honor a la doctora Dolors Aleu i Riera, primera dona llicenciada en medicina a tot l’estat espanyol, està en procés d’homologació. La primera producció ja s’ha dut a terme i ha permès la fabricació de 1.000 mascaretes, juntament amb 24.000 cartutxos de filtratge qualitat FFP2 i 24.000 cartutxos de filtratge qualitat FFP3. Les primeres remeses d’aquest material es lliuraran properament al Col·legi de Metges de Girona.

La finalitat de la careta protectora és evitar la ruptura de la cadena de subministrament en un futur i garantir l’abastiment d’equips de protecció. És reutilitzable i reciclable, fet que redueix la generació de residus respecte a les mascaretes d’un sol ús, i calculen que podria suposar un estalvi de fins al 30 per cent en termes de cost econòmic. La careta, a més, disposa de cartutxos de filtres de recanvi per aconseguir diferents graus de protecció i ofereix molt poca resistència a la respiració, sense necessitat de vàlvula d’exhalació.

La mascareta ALEU és estanca i cobreix nas, boca i mentó. És de material termoplàstic, es pot desinfectar després de cada ús, i es pot fabricar mitjançant injecció a gran escala, per impressió 3D o una combinació d’ambdós. Entre les més de deu empreses de les comarques gironines i de Barcelona que han participat al projecte, hi ha la garrotxina Alzamora, dedicada a l’empaquetatge.

Respon