El conseller de Salut, partidari d'obrir el debat sobre vacunació obligatòria

El conseller de Salut, Boi Ruiz, s’ha mostrat partidari aquest dijous d’una vacunació “responsable i obligatòria” després que aquesta setmana s’hagi conegut un cas de diftèria, el primer a Catalunya des de l’any 1983, a un nen de sis anys d’Olot que continua ingressat a l’Hospital de la Vall d’Hebron en estat greu.

El-conseller-de-Salut-Boi-Ruiz_LaVanguardia

El conseller de Salut, Boi Ruiz (La Vanguardia) 

Ruiz ha destacat que quan la malaltia pot perjudicar a tercers hi ha una “responsabilitat social” en la vacunació i no només “individual”. El conseller ha admès que suposa un “conflicte de drets”, entre el no vacunar-se i no causar un problema de salut pública”, i que el debat s’ha de plantejar amb “seriositat, tranquil·litat i resoldre’l definitivament”.

El conseller ha indicat que ara per ara no es pot obligar ningú a vacunar-se ni a prendre un medicament i que aquest continua sent un dret individual, excepte en cas que es demostri que hi ha un risc d’epidèmia, quan l’obligatorietat podria plantejar-se, ha dit. En tot cas, segons Ruiz, hi ha una “evidència clara” del benefici que les vacunes han aportat a la salut pública i a l’esperança de vida dels ciutadans.

“Qui qüestioni que vacunes no han tingut un efecte beneficiós per tothom no s’ajusta a la veritat”, ha subratllat el conseller, que ha dit que espera que no pugui sortir cap cas més de diftèria i que els companys de l’afectat estan tots vacunats. Posteriorment, en declaracions des del Parlament, ha dit que la vacunació entre la població durant els últims anys ha estat un èxit “inqüestionable”. Tot i que ha admès riscos adversos, ha dit que cal valorar el percentatge entre aquests i el de malalties que s’evita.

Respon