El coronavirus agreuja la situació dels joves sense referents familiars a la Garrotxa

La pandèmia ha aturat tots els tràmits per legalitzar la seva situació. Molts d’ells encara no tenen el permís de treball i perdran el paraigua de la Generalitat quan compleixin 18 anys. En aquests casos, la Xarxa Autònoma d’Acollida de la Garrotxa els hi dona un sostre on poder viure.

Reunió telemàtica de la Xarxa d’Acollida de la Garrotxa (@xaagarrotxa)


Generalment, complir 18 anys és motiu de celebració. Tot i això, els menors no acompanyats ho viuen de manera totalment diferent: arribar a la majoria d’edat pot significar quedar-se al carrer si la seva situació no està completament legalitzada. Amb la pandèmia del coronavirus, l’administració ha aturat tots els tràmits i els joves que no han pogut tramitar la documentació poden perdre el suport de la Generalitat. La membre de la Xarxa Autònoma d’Acollida a Joves Sense Referents a la Garrotxa, Laia Costa, assegura que “falta voluntat política”. Són declaracions a Ràdio Olot.

 

Abans de l’esclat de la crisi, el govern espanyol va donar llum verda perquè els menors estrangers no acompanyats d’entre 16 i 18 anys poguessin treballar amb el permís de la DGAIA. Davant el nou escenari, Costa avisa que un cop siguin majors, molts d’ells no podran treballar.

 

Tenen suport mèdic gràcies a la Xarxa

La Xarxa Autònoma d’Acollida és una iniciativa que va néixer fa 8 mesos de la societat civil garrotxina per acollir els menors que compleixen 18 anys i perden la tutela de la Generalitat. Gràcies a la Xarxa, es poden empadronar i utilitzar la cobertura sanitària.

 

Tot i el coronavirus, la Xarxa no ha aturat la seva activitat. Cada divendres, es reuneixen telemàticament tant amb els menors acollits com els que aviat seran majors d’edat. Costa demana que la gent s’impliqui per donar veu a la situació dels menors.

 

La Xarxa acull, actualment, cinc joves. Enguany, però, el 59% dels menors estrangers no acompanyats que hi ha a Catalunya compliran 18 anys.

Respon