El costat positiu del temporal Glòria: neteja de lleres i aportació als aqüífers

El temporal Glòria ha deixat gairebé 500 litres a Lliurona. A més, vuit punts de la Garrotxa se situen entre els 20 indrets on més ha plogut de tot el país. Santa Pau és el quart municipi de Catalunya on ha caigut més aigua des de diumenge. Tot això, també pot tenir el seu costat positiu.

El Fluvià, al seu pas pel passeig de Sant Roc d’Olot durant el temporal (Ràdio Olot)

Ja ho diuen que la Garrotxa és l’orinal del cel, i el temporal Glòria ho ha demostrat. Durant aquesta llevantada, la Garrotxa ha estat una de les comarques que més pluja ha recollit. A vuit municipis de la comarca s’han superat els 300 litres en tres dies. Segons dades del Meteocat, on ha plogut més ha estat a Lliurona, amb 497 litres, una dada excepcional que l’ha portat a ser el punt on més ha plogut de tot Catalunya. L’observador meteorològic garrotxí, Jordi Zapata, diu a Ràdio Olot, que la llevantada que hem viscut aquests dies és un fet “normal”.

 

Molta pluja, però poques conseqüències greus

A Olot van caure 327 litres, però a Santa Pau van ser uns 420. La localitat s’ha situat com el quart municipi on més ha plogut de tot Catalunya. I és que en el rànquing català, hi ha vuit localitats garrotxines. Per exemple: Batet de la Serra amb 394 litres, Mieres amb 389, Tortellà amb 318 o la Vall d’en Bas i de Bianya amb més de 300. Tot i aquestes quantitats, la comarca ha evitat grans destrosses naturals. Segons Zapata, això té una explicació geogràfica.

 

A part de grans acumulacions de pluja, també s’han registrat nivells alts al Fluvià. Durant aquest temporal, el punt més alt que va assolir el riu va ser de 130 metres cúbics d’aigua per segon. Això, però, no té per què tenir efectes negatius.

 

Com a coses positives també hi ha l’aportació als aqüífers. Un fet que garantirà aigua a les fonts fins a la primavera. Segons l’observador meteorològic, el fet més excepcional d’aquests dies ha estat que el Fluvià s’hagi mantingut en un nivell tan alt durant tants dies.

Respon