El fajol viu un futur incert a la Garrotxa

Ho asseguren els promotors d’aquest producte a la Garrotxa. La falta de relleu generacional i la disminució dels cultius any rere any han fet sonar les alarmes. La Fira del Fajol d’aquest cap de setmana reivindicarà la importància d’aquest blat autòcton amb més de 50 expositors i múltiples activitats.

El fajol és una de les tres “f” de la Garrotxa juntament amb el fesol i el farro (boroa.com)


Batet de la Serra és un dels pocs punts de la Garrotxa on encara es cultiva el fajol. Per reivindicar l’ús i el cultiu d’aquest producte, la localitat va impulsar fa quinze anys la Fira del Fajol que tornarà a celebrar-se aquest diumenge. La presidenta dels Amics del Fajol, la Carme Plana, explica a Ràdio Olot que la fira ja es va impulsar amb la intenció de recuperar la tradició.

 

Actualment, gran part del consum de fajol és gràcies a la restauració. Tot i tractar-se d’un producte molt saludable, que també s’utilitza per fer productes sense gluten, els conreus d’aquest cereal van a la baixa. Els cultivadors reconeixen que la delicadesa del fajol fa que no sigui rendible.

“No queda gent jove a pagès”

La presidenta dels Amics del Fajol també remarca la falta de relleu.

 

La Fira del Fajol se celebrarà aquest diumenge a Batet. Amb més de 50 expositors, la jornada vol posar el seu granet de sorra en la lluita incansable per no perdre un cereal de casa, per no deixar enrere una de les “tres f garrotxines”.

Respon