El futur de la planta de triatge de Sant Jaume de Llierca es decidirà als jutjats

El Consell Comarcal veu Can Coma de Baix com l’única opció i esperarà a la resolució del contenciós administratiu que de moment bloqueja aquesta ubicació. L’ens garrotxí no té cap alternativa i confia que abans d’acabar el 2019 el jutge es pronunciï sobre si la planta pot anar o no a una ubicació bloquejada per l’Ajuntament i els naturalistes. 

Reproducció gràfica de la planta


Entre aturar el creixement d’una empresa garrotxina internacional o ubicar la planta a una zona polèmica. El Consell Comarcal ha decidit finalment per la segona opció. El polígon de Pla de Politger de Sant Jaume s’ha quedat petit i l’ens garrotxí veu com a única opció, ara mateix, intentar ubicar la planta de triatge a Can Coma de Baix, una zona que té l’oposició de l’Ajuntament i els naturalistes. Tots dos van interposar un contenciós administratiu a la intenció del Consell. Actualment aquest contenciós s’ha tornat a reactivar i l’ens garrotxí ha decidit que acabi sent el jutge que decideixi si Can Coma de baix pot o no acollir la planta. El president en funcions del Consell és Joan Espona.

 

Es preveu que abans d’acabar l’any el jutge acabi resolent el contenciós. Els arguments de l’Ajuntament i els naturalistes són les olors que pot generar la planta, la impermeabilitat del sòl i problemes en els accessos a la infraestructura. Espona explica que si el jutge acaba dictaminant que la planta no es pot fer a Can Coma de Baix, “hi pot haver una pèrdua molt important” i caldrà que algú “demani responsabilitats”.

Espona en la roda de premsa d’aquest dijous (Pau Masó)


“S’ha de ser optimista”

Ara mateix, la planta té el finançament 100% garantit. Són 14 milions d’euros que l’Agència Catalana de Residus ha anat transferint al Consell, però que caduquen el 2020. La negativa del jutge podria provocar que s’hagués de buscar una alternativa i això ho allargaria tot, fins a perillar el finançament.

 

Ara mateix, el Consell Comarcal no té un pla C. Si el jutge acaba dictaminant que Can Coma de Baix no pot acollir la planta, caldrà que la nova presidència de l’ens garrotxí busqui altres solucions. Ara mateix, no hi ha sòl industrial a la Garrotxa per poder acollir la planta i cada any que passa sense la infraestructura els garrotxins paguen més de 200.000 euros. A més, a partir del 2020 el cànon dels residus que entren a l’abocador es duplicarà.

Respon