El govern espanyol pren el control de tot l'Estat i limita els desplaçaments dels ciutadans

S’activa l’estat d’alarma. Els ciutadans només podran circular per comprar productes de primera necessitat, per anar a treballar o per força major. No es podrà sortir al carrer acompanyat; la circulació s’haurà de fer individualment.

La plaça Major d’Olot, buida de gent (Pau Masó)


“A partir d’avui, l’autoritat competent a tot el territori serà el govern d’Espanya”, ha explicat Pedro Sánchez en la seva compareixença després del consell de ministres, que ha durat tot el dia d’avui. El president del govern assumeix el control de tot l’Estat i els ministres de l’Interior, Defensa, Sanitat i Transports seran ara els responsables d’assumir totes les competències de l’estat d’alarma en detriment de les comunitats autònomes.

El decret d’estat d’alarma que ha aprovat el govern espanyol estableix que els ciutadans només podran circular per les vies d’ús públic per comprar aliments, productes farmacèutics i de primera necessitat; assistència a centres sanitaris; desplaçament al lloc de treball; retorn al lloc de residència habitual; assistència i cura de grans, petits, dependents i persones amb discapacitat; desplaçament a entitats financeres o d’assegurances, per treure a passejar la mascota o per causa de força major. A més, la circulació s’haurà de fer individualment i només acompanyat si es té mobilitat reduïda. Mentrestant, els vehicles podran circular per a les activitats abans citades o per anar a benzineres. Les mesures entraran en vigor des d’aquesta mateixa nit de diumenge.

El Ministeri d’Interior pot acordar el tancament de les carreteres. A més, el decret suspèn l’activitat educativa presencial en tots els centres i etapes, i indica que es mantindran les activitats eductives online sempre que sigui possible. Així mateix, el govern espanyol ordena el tancament de tots els locals i establiments “minorista”, i només posa les excepcions de comerços que venguin aliments, begudes i productes de primera necessitat, farmacèutics, mèdics, productes ortopedics, òptiques, premsa, combustibles, estancs, equips tecnològics i de telecomunicacions, aliments per animals de companyia, perruqueries, tintòries, i comerç per internet, telefònic o per correspondència.

La permanència en supermercats i farmàcies haurà d’estar “l’estrictament necessària”, segons el decret, que apunta que s’evitaran aglomeracions i es controlarà que consumidors i empleats mantinguin la distància de seguretat de com a mínim un metre. Pel que fa a cafeteries i restaurants, quedaran tancades al públic, tot i que podran fer lliuraments a domicili. També tanquen instal·lacions culturals, esportives, així com desfilades, revetlles i festes populars. L’assistència als llocs de culte i a les cerimònies civils i religioses, incloent les fúnebres, queda condicionada a la necessitat de mantenir un metre de distància com a mínim entre els assistents.

Respon