El món de la sardana, ple d'incerteses

La dificultat per mantenir els dos metres de seguretat durant el ball i la situació de les cobles dibuixa un futur incert. Molts músics no han pogut fer ERTOS i no poden ajornar els concerts. El sector veu difícil adaptar els aplecs o concursos i no s’imagina unes sardanes sense contacte.

Imatge: Alberto Cabello

I és que ballar una sardana, com gairebé tota la cultura popular del país, és difícil de fer mantenint els dos metres de seguretat i evitant contacte físic. La prohibició de fer grans aglomeracions també provoca que els aplecs o els concursos de sardanes hagin d’esperar. En parla un dels presentadors del programa sardanístic ‘Ritmes de Catalunya’ de Ràdio Olot, Miquel Serrat.


Pel que fa als músics, han vist com totes les seves actuacions quedaven anul·lades. Molts d’ells no es dediquen professionalment al món de la cobla, són autònoms i, per tant, no han pogut demanar l’ERTO. Tot i això, la Generalitat va tirar endavant unes ajudes per pagar el 40% de la contractació a tots els artistes. Serrat recorda que no és suficient per subsistir i que les actuacions en el món de la sardana no es poden ajornar.


Els que també ho viuen amb incertesa són els organitzadors. Han de vetllar pel compliment de totes les mesures de seguretat com per exemple la limitació d’aforament o mantenir el distanciament social.


A la fase 3 ja es poden fer actuacions culturals amb 800 persones a l’aire lliure i de 80 en espais tancats sempre que estiguin assegudes. El programa ‘Ritmes a Catalunya’, tornarà a l’antena de Ràdio Olot el mes de setembre.

Margarida Arau i Miquel Serrat, durant un programa ‘Ritmes de Catalunya’ d’aquesta temporada

Respon