El nou sistema de contenidors tancats dispara la recollida selectiva de residus a Argelaguer i Santa Pau

Argelaguer ja compleix les previsions, amb gairebé un 80%, i Santa Pau preveu arribar al 70% quan tingui dades passat l’estiu. Després d’un mes de funcionament la valoració és positiva per part dels dos municipis i ja pensen en el següent pas: l’impost per generació.

Els contenidors personalitzats augmenten el percentatge de residus reciclats. (Pau Masó)

El sistema de contenidors personalitzats i amb targeta identificativa dona resultats. El 2018, Argelaguer va reciclar el 78% dels seus residus utilitzant aquest mètode en una prova pilot. Són 18 punts més de l’objectiu marcat per la Unió Europea i la Generalitat. Des de fa un mes, Santa Pau s’ha afegit a aquesta iniciativa i espera arribar, com a mínim al 70%. Els alcaldes d’aquests dos municipis, Artur Ginesta i Pep Companys valoren d’aquesta manera el nou sistema.

 

Els dos municipis són els primers de la Garrotxa que han aplicat el nou sistema. Afirmen que posa fi al turisme de deixalles i permet impulsar l’impost per generació que es vol aplicar pròximament. Tot i els canvi d’hàbit que suposa i el fet d’haver de portar una targeta per tirar la brossa, tant a Argelaguer com a Santa Pau es mostren satisfets pels resultats. Això sí, inicialment hi van haver dificultats i no tothom està disposat a adaptar-se.

 

Segons l’experiència d’Argelaguer i Santa Pau, la gent gran són el grup d’edat que està més conscienciat i que més bé s’ha adaptat al canvi. Amb l’ajuda del Consorci de Medi Ambient els dos municipis van instaurar de forma permanent aquest nou sistema, ara farà poc més d’un mes. Es preveu que durant aquest any, la resta de municipis garrotxins vagin fent el pas cap a nous sistemes de recollida de residus que permetin complir amb l’obligació europea.

Respon