El protocol de la RFEF: sense proves PCR i amb responsabilitat individual

La Federació Espanyola de Futbol ja ha publicat el protocol reforçat per poder començar les lligues de Segona B el 18 d’octubre. No es preveuen proves PCR i cada jugador haurà de signar un document de declaració responsable. Ara, cada club haurà de designar un delegat encarregat de fer complir el protocol. El repassem en aquesta guia pràctica.

Imatge: David Planella

Principi d’autoresponsabilitat

Cada jugador, tècnic o directiu és responsable de garantir la seva pròpia salut i la de les persones que l’envolten. Per això, haurà de signar un document de declaració responsable conforme no té ni ha tingut en els últims dies cap símptoma de coronavirus.

Un responsable de garantir el protocol

Cada club haurà de designar un DCP: un delegat per fer complir el protocol. La Federació demana que sigui algú “amb prou prestigi i autoritat dins del club” perquè se li faci cas.

Comunicació immediata de sospita o cas

Si algun dels membres del club té símptomes de coronavirus, immediatament ho ha de dir al DCP i el DCP ho comunicarà a la Federació. S’aïllarà el sospitós, de manera que no podrà tornar als entrenaments i als partits fins que no tingui autorització mèdica.

Si en comptes d’un sospitós, fos un positiu confirmat el protocol diu que s’ha de comunicar al departament de Salut, a l’ajuntament i a la Federació. Automàticament, s’haurà de seguir el protocol que determina Salut, desinfectar les instal·lacions i fer el rastreig per buscar altres possibles casos.

Abans del partit

L’àrbitre ha de tenir constància que tots els jugadors s’han pres la temperatura, han signat el document d’autoresponsabilitat i el club ha fet arribar totes les comunicacions necessàries per jugar el partit amb seguretat.

Els estadis

Cada estadi haurà de tenir el seu propi responsable d’higiene. La seva missió serà assegurar que s’estan complint totes les mesures de seguretat en coordinació amb les autoritats locals. A més, la Federació Espanyola també tindrà el seu responsable mèdic federatiu.

El públic

Cada club decidirà si hi ha públic al seu estadi en funció de la normativa actual de la seva comunitat autònoma. En el cas de la Generalitat, fixa un màxim de 2.000 persones per als estadis a l’aire lliure sense seients, com és el cas de l’estadi municipal d’Olot, sempre i quan hi hagi prou espai per garantir distàncies de seguretat entre unitats de convivència. Hi haurà d’haver registre d’assistents i tots els espectadors hauran de portar mascareta. A més, cada estadi haurà de tenir marcada la circulació de persones i un propi protocol d’entrades i sortides.

Els mitjans de comunicació

Cada club també podrà decidir quants mitjans de comunicació poden entrar a l’estadi en funció de la normativa del seu territori i de les capacitats de les seves instal·lacions. La Federació recomana que les rodes de premsa es facin per videoconferència i que les entrevistes als protagonistes siguin individualitzades i es facin fora de les instal·lacions esportives. Tampoc es preveu que hi hagi periodistes a peu de camp; tots s’hauran de situar a la graderia amb distàncies de seguretat.

Respon