En directe
Generació d'èxits
amb Ràdio Olot

El Santuari del Collell, tot el pes d'una història que no tothom coneix

El Santuari, ubicat a Sant Ferriol, és més conegut a Girona, Banyoles i l'Empordà que no pas a Olot, segons diu el seu rector.
| 11 de novembre de 2015
El Santuari del Collell, tot el pes d'una història que no tothom coneix

Poques escoles han deixat tanta empremta al seu alumne com els que van passar pel Collell. Aquest santuari està ubicat a Sant Ferriol i fins a finals del segle passat va arribar a acollir mig miler de nens, sobretot del Gironès, el Pla de l’Estany i l’Empordà. Actualment és una casa de colònies i complex esportiu. Segles d’història que el mateix rector admet que són molt poc coneguts a la Garrotxa.

Santuari El Collell (Jordi Altesa)

 Imatge de l'exterior del Santuari El Collell (Jordi Altesa)

A mig camí de l’Estany de Banyoles i la Fageda d’en Jordà hi ha el santuari del Collell. La seva història comença el 780 quan s’hi fa una capella però va prendre més importància quan a un pastor, Miquel Noguer, se li va aparèixer la verge. El Santuari va anar creixent i va ser durant molts anys seminari i escola, amb un parèntesi negre quan durant la Guerra Civil va ser una presó del bàndol roig. Durant anys va ser un centre escolar per on hi van passar milers de nens, molts dels quals encara mantenen lligam amb el santuari a través de l’Associació d’Antics Alumnes i Amics. L’actual rector del Collell, mossèn Joan Prat, ha explicat al ‘Via Oral’ de Ràdio Olot perquè creu que l’estil del Collell va marcar tant.

Santuari El Collell 2 (Jordi Altesa)

Alcaldes, periodistes i personalitats destacades de les comarques de Girona van estudiar, internats o no, al santuari del Collell. Allà hi van fer amics per tota la vida i van viure vivències que els van marcar. Algunes d’elles les ha explicat el periodista Rafel Nadal, de la família Nadal de Girona, en algun dels seus llibres. Tan ell com els seus germans van ser alumnes de Mossèn Joan Prat, que porta quasi mig segle destinat a aquest espai: primer com a professor d’història de l’art i ara com a rector.

Santuari El Collell 4 (Jordi Altesa)

El Santuari del Collel té dos grans dies marcats el calendari: la trobada d’antics alumnes durant la primavera i la festa de l’aparició, que es va celebrar fa unes setmanes. Amb tot, la importància i l’impacte que ha tingut, el mossèn creu que no és prou conegut a diferents llocs de la Garrotxa. El ‘Via Oral’ dedicat al Santuari el poden tornar a escoltar al podcast de Ràdio Olot i diumenge a dos quarts duna del migdia.


Recupera el Via Oral dedicat al Santuari 


Comparteix a: 

També et pot interessar

La Pinya tindrà un nou dipòsit d’aigua amb una capacitat de 10.000 litres

A banda d’aquesta infraestructura, es soterrarà el sistema de canalització actual que es va renovar aquest estiu

L’Ajuntament de Sant Jaume de Llierca descarta, per ara, la possibilitat d’ubicar una piscina coberta a la Brutau

Diuen que no és el moment d’abusar del consum excessiu d’aigua davant la sequera existent a tot el planeta

Estàs escoltant
Generació d'èxits


Volum