El SIGMA alerta que el sistema porta a porta de Besalú provoca un turisme de residus “preocupant”

Segons les dades del Consorci de Medi Ambient i Salut Pública de la Garrotxa, un 20% de les escombraries que es generen a aquest municipi acaben llençades a contenidors de pobles del voltant.


L’octubre passat, Besalú va posar en marxa el porta a porta. Es va convertir en el primer municipi de la comarca en aplicar aquest sistema que sol garantir uns índexs molt alts de recollida selectiva de residus. De fet, en els primers mesos el municipi ja havia millorat els seus números gairebé en un 50%. Més de mig any després, però, també s’ha comprovat que el porta a porta ha provocat un turisme d’escombraries que el SIGMA considera “preocupant”. El director del Consorci de Medi Ambient i Salut Pública de la Garrotxa és Francesc Canalias.

 

Des de la implementació del porta a porta a Besalú, pobles del voltant, com ara Sant Ferriol o Maià de Montcal, han incrementat el seu volum de residus. En canvi, al que no li ha passat ha estat Argelaguer. Aquest municipi té contenidors tancats que s’obren amb unes targetes que tenen els seus ciutadans. Ho explica el seu alcalde, Artur Ginesta.

 

El sistema de contenidors tancats és el que han triat la gran majoria de municipis de la comarca per començar-lo a aplicar a partir del 2020, l’any en què la taxa de recollida de residus a tot Catalunya hauria d’arribar al 60%. L’última dada de la Garrotxa, publicada per l’Agència Catalana de Residus, el 2018, era del 47,43%.

 

Respon