En directe
Generació d'èxits
amb Ràdio Olot

Els cuidadors garrotxins no demanen ajuda fins que estan al límit

El perfil del cuidador és una dona de 59 anys que dedica 12 hores al dia a estar amb aquesta persona que té a més un grau de dependència elevat
| 27 de juny de 2016
Els cuidadors garrotxins no demanen ajuda fins que estan al límit

En tres anys, l’Escola de Cuidadors ha atès a 142 garrotxins que cuiden d’una persona sense tenir formació. El perfil és el d’una dona de 59 anys que dedica 12 hores al dia a estar amb aquesta persona que té a més un grau de dependència elevat. A més, els responsables del programa diuen que no demanen ajuda fins que estan esgotats físicament o mental.

escolacuidadors


L’Escola de Cuidadors és un projecte per ajudar a les persones que cuiden d’un familiar tot i no tenir coneixements de com s’ha de fer aquesta atenció. En tres anys, i només a la Garrotxa han atès a 142 persones, un87% de les quals són dones i que tenen 59 anys. A Catalunya, la mitjana és de 52 anys. El temps que li dediquen és, literalment, de mig dia. 12 hores pendents d’un pare (en un 45% dels casos) que suposa o no treballar o que entre un tema i l’altra els anul·la la possibilitat de tenir un mínim de temps lliure. El gerent de la cooperativa Edat3, Albert Pérez, ha destacat que les persones acaben assumint el paper de cuidador perquè, simplement, els toca.

La persona que cuiden té normalment un grau de dependència elevat, el nivell 3 que és el màxim possible. En aquesta situació s’hi troben un 52% de les persones ateses. Tot i això poc més de la meitat demanen ajuda per tenir un suport per cuidar a la persona en una tasca que els ocupa, de mitjana, sis anys de la seva vida. Pérez ressalta que ho fan només quan estan al límit i ho deslliga de la crisi econòmica.

Els fills són els que veuen més que el fet de cuidar una persona els suposa una càrrega física i d’aïllament dels seus vincles socials per haver assumit aquesta càrrega. Un balanç que han fet al programa de Ràdio Olot Escola de Cuidadors, que cada dimecres a les dues del migdia reflexiona sobre aquest paper. L’escola fa trobades a diferents punts de la comarca.

Comparteix a: 

També et pot interessar

Primer habitatge cooperatiu de la Garrotxa

És el Turrós, a Argelaguer, i ja hi viuen nou persones adultes i un nadó

Setmana de donació de sang a Olot

Des d’aquest dilluns fins diumenge a la tarda, el Banc de Sang i Teixits organitza una campanya de donació especialment necessària

Estàs escoltant
Generació d'èxits


Volum