En directe
Generació d'èxits
amb Ràdio Olot

Els fesols de Santa Pau, el primer producte garrotxí que aconsegueix la DOP

L'alcalde del municipi, Pep Companys, ho considera una gran notícia "pel producte, per Santa Pau i pel territori"
| 3 d'agost de 2015
Els fesols de Santa Pau, el primer producte garrotxí que aconsegueix la DOP

L'alcalde del municipi, Pep Companys, ho considera una gran notícia "pel producte, per Santa Pau i pel territori". Assegura que el procés s'ha fet "lent i dificultós". 

fesols3

Era una reivindicació històrica i, per fi, s’ha fet realitat. Els fesols de Santa Pau ja són Denominació d’Origen Protegida, de manera que la collita d’aquest any portarà un distintiu que donarà valor al producte. L’alcalde del municipi, Pep Companys, ho celebra en declaracions a Ràdio Olot.

Per als fesols de Santa Pau, el segell de Denominació d’Origen Protegida obre les portes del mercat europeu i d’un públic selecte i amant dels productes de qualitat. S’ha creat un registre de productors de fesol que han de complir un seguit de requisits, com ara que el producte es cultivi a terra volcànica. Per tant, només els que ho compleixin i es registrin com a tals, podran etiquetar el seu producte com a Fesols de Santa Pau. I no només això. L’alcalde subratlla que un altre dels avantatges de la distinció és que situa Santa Pau, amb encara més força, al mapa gastronòmic.

Abans de rebre la confirmació definitiva de la Comissió Europea, els fesols de Santa Pau van haver de passar per la Generalitat i l’Estat. Ja els havien donat el segell provisional i, si volien, podien etiquetar com a Denominació d’Origen Protegida, però els productors es van estimar més esperar-se a passar per Europa. El procés ha estat llarg i feixuc, tal com recorda Pep Companys.

Els fesols de Santa Pau són blancs, rodons i amb un pes que oscil·la entre els 18 i els 30 grams per 100 llavors. Tenen un alt contingut proteínic i un gust suau. Dins del registre, s’hi inclouen aquelles mongetes plantades als termes municipals de Santa Pau, Castellfollit de la Roca, les Planes d'Hostoles, les Preses, Olot, Sant Feliu de Pallerols i Sant Joan les Fonts. Ara, travessen fronteres i es converteixen el primer producte garrotxí i el vintè català que aconsegueix la Denominació d’Origen Protegida. L’últim a assolir-la va ser l’oli de l’Empordà al mes de març passat.

Comparteix a: 

També et pot interessar

El programa d'eficiència energètica GarrotxaDomus permet una reducció de 250 tones de diòxid de carboni anuals

Per a aquest 2023, s'espera que l'arribada dels ajuts procedents dels Next Generation doni un nou impuls al GarrotxaDomus.

La Garrotxa tanca l’any amb un descens de l’atur del 0’3% i se situa al 6’66

Les dades continuen demostrant que el nombre d’aturats és molt baix i que continua havent-hi un atur estructural difícil d’aturar

Estàs escoltant
Generació d'èxits


Volum