En directe
5 Minuts +
amb Joel Tallant i Aniol Puigvert

Els lloguers d'Olot queden congelats: entra en vigor la nova llei que regula el preu

Els nous contractes que es formalitzin a Olot no podran superar l’índex de l’Agència Catalana de l’Habitatge
| 22 de setembre de 2020
Els lloguers d'Olot queden congelats: entra en vigor la nova llei que regula el preu

A partir d’aquest dimarts queda congelat el preu del lloguer a Olot. La capital de la Garrotxa és un dels 60 municipis catalans que la nova llei de la Generalitat ha catalogat amb un “mercat tens”. Des d’aquest dimarts els nous contractes que es formalitzin a Olot no podran superar l’índex de l’Agència Catalana de l’Habitatge. Si passa, els propietaris s’enfronten a multes de fins a 90.000 euros.

 


Què regula la nova llei?

La normativa limita l’augment dels preus del lloguer. Els nous contractes no podran superar el preu anterior i per tant quedaran congelats. Fins i tot, s’hauran d’abaixar aquells que superin l’Índex oficial de l’Agència Catalana de l’Habitatge. La nova llei, per tant, rebaixarà els preus que ara estan per sobre de l’Índex i, a més, congelarà els que s’hi situen per sota.

 

Quin és l’índex oficial i com es consulta?

El marca l’Agència Catalana de l’Habitatge i fins ara només era un indicador consultiu. Amb la nova llei, aquest índex passa a ser una eina imprescindible. Es calcula a través dels preus reals de 200.000 habitatges registrats a l’Incasòl i amb els contractes dels últims anys.

Es pot consultar a la pàgina web de l’Agència i es determina segons les característiques de cada immoble. Posant els metres quadrats de l’habitatge, la zona on està ubicat, l’any de construcció i el seu estat, obtens l’índex que marcarà el preu màxim.

 

Quan entra en vigor la nova llei?

Des d’aquest dimarts mateix qualsevol nou contracte que se signi a algun dels 60 municipis que la llei marca com a “mercat tens” està subjecte a la normativa. Olot és una de les ciutats que s’han catalogat automàticament i per això des d’avui qualsevol contracte ja queda limitat al preu que marqui l’Índex de l’Agència Catalana de l’Habitatge. La llei només contempla els nous contractes, no modifica les condicions dels que són vigents, ni les segones residències. Sí que congela el preu d’aquells que estan per sota l’índex. El propietari que tenia llogat un habitatge per sota el preu que marca l’índex, no el podrà apujar.

 


Què passa amb els municipis que no estan declarats com a “mercat tens”?

De moment, la llei no tindrà aplicació. Només entren en aquesta catalogació aquelles zones que han vist com el preu del lloguer pujava un 20% en els últims cinc anys. Tot i això, les Diputacions, Ajuntaments o Consells Comarcals poden demanar que es catalogui una zona com a “mercat tens”. Caldrà, però, que es donin diferents condicions: només serà possible en el supòsit que l’àrea en qüestió experimenti un creixement del lloguer superior al de la mitjana de tot Catalunya; que el preu superi el 30% dels ingressos habituals de les llars o de la renda mitjana de les persones menors de 35 anys; o, finalment, que el preu de l’habitatge hagi crescut 3 punts per sobre de l’IPC en els últims 5 anys.

 

Quines excepcions té la llei?

En té algunes d’importants. Per exemple, els propietaris amb pocs ingressos poden quedar fora de la limitació del preu del lloguer. Si el titular de l’immoble té uns ingressos 2,5 vegades inferiors a la Renda de Suficiència (1.422,80€), llavors podrà signar contractes amb el preu dels anteriors. En aquest supòsit, la llei també permet que si el propietari tenia el preu del lloguer per sota l’índex, el pugui apujar fins al límit marcat per l’indicador.

La nova llei tampoc s’aplica en habitatges d’obra nova. En aquest cas hi haurà un marge de 3 anys per fixar lliurement el preu. Tampoc s’inclouen aquells habitatges on el propietari faci reformes de millora.

 

Què passa si els propietaris no limiten els lloguers?

S’enfrontaran a multes d’entre 3.000 i 90.000 euros. Les sancions lleus, de fins a 9.000 euros, contemplen aquells casos en què el propietari falsegi el preu de referència i no l’adjunti al contracte. Les multes més altes, de fins a 90.000 euros, aniran per aquells lloguers que superin un 20% el que marca l’índex o si el propietari oculta informació.

 

Comparteix a: 

També et pot interessar

Primer habitatge cooperatiu de la Garrotxa

És el Turrós, a Argelaguer, i ja hi viuen nou persones adultes i un nadó

Setmana de donació de sang a Olot

Des d’aquest dilluns fins diumenge a la tarda, el Banc de Sang i Teixits organitza una campanya de donació especialment necessària

Estàs escoltant


Volum