Els pressupostos d’Olot per al 2019 proposen més inversió en l'àmbit social i l'ocupació

Els comptes que presentarà aquest dijous l’equip de govern s’enfilen fins als 35’3 milions, tres punts més que l’any passat. La inversió més destacada és per al Firal. També hi ha una partida important per al nou dipòsit d’aigua o la segona fase de la residència Sant Jaume. S’apuja el rebut de les escombraries i es creen noves ajudes per a persones que es desplacin amb bicicleta o que instal·lin sistemes d’energies renovables. 

Presentació dels pressupostos aquest dimarts al matí (Pau Masó)


Els serveis socials, l’ocupació i el dia a dia a la ciutat són els àmbits que més pressupost recullen en els comptes per al 2019. L’equip de govern ha elaborat un document que augmenta tres punts respecte a l’any passat i s’enfila fins als 33 milions 300 mil euros. En el capítol d’inversions la més important és per al Firal. El consistori destinarà 1.150.000 euros per acabar de pagar l’obra. Darrere seu hi ha altres equipaments com el nou dipòsit d’aigua (d’un milió d’euros), la segona fase de la residència Sant Jaume (de 790.000) o una partida de 75.000 euros per a la redacció del projecte de la piscina coberta. El primer tinent d’alcalde de la ciutat és Pep Berga.

 

A més d’aquestes inversions, les polítiques d’ocupació tindran 1,2 milions en programes per incentivar l’ocupació. La mateixa quantitat es destinarà a serveis socials. L’equip de govern augmenta un 15% el pressupost per habitatge i enfila fins als 1,4 milions la inversió en els centres educatius de la ciutat. Per primera vegada també hi haurà una partida de 400.000 per a l’Espai Cràter.

Escombraries més cares

Pel que fa a les ordenances fiscals, l’equip de govern presenta un augment del 2,2% als impostos i taxes de la ciutat d’acord amb l’IPC català. També hi ha un increment del rebut de les escombraries: els ciutadans hauran de pagar vuit euros més. La regidora d’Hisenda, Montserrat Torras, justifica aquest augment.

Ajudes per als que respecten el medi ambient

Per altra banda, els pressupostos del 2019 també preesenten noves bonificacions com una ajuda universal per pagar la recollida d’escombraries, una ajuda per a les persones que vagin amb bicicleta i una bonificació per a qui instal·li mesures energètiques a casa seva.

 

Des de l’equip de govern denuncien que tots aquests comptes s’han fet sota una incertesa pressupostaria des de la Generalitat de Catalunya i l’estat espanyol. Pel que fa a les despeses, han crescut considerablement a causa de l’increment dels sous dels treballadors públics previst en els pressupostos estatals i la jubilació als 60 anys del personal de les policies locals.

Respon