Ensumar el perill

El nas d’un border collie podria ser el principat aliat per frenar l’expansió de la vespa velutina a casa nostra. Tal i com us avança Ràdio Olot, una escola canina d’Olot està ensinistrant un gos per trobar els diferents ruscs de l’espècie i es mostren esperançats que aquesta iniciativa pugui funcionar per parar-ne l’expansió.

El gos que estan ensinistrant a Olot (Marc Masdeu) 

JORDI ALTESA | Allà on no arriben els helicòpters amb càmeres tèrmiques ni els Agents Forestals, hi podria arribar l’olfacte d’en Roc, un border collie a qui estan ensinistrant a l’escola canina Rock&Roll d’Olot. Un projecte pioner a tot Europa i amb el qual es mostren optimistes per tal de frenar l’expansió de la vespa asiàtica a casa nostra. El seu instructor, Marc Masdeu, ha explicat a Ràdio Olot que fins ara s’ha centrat la cerca de la velutina amb la vista i que la solució podria estar a l’olfacte caní. Masdeu calcula que a en Roc li falten entre 4 i 6 setmanes per acabar la seva preparació i començar a buscar els rastres de les vespes velutines per a trobar el rusc a camp obert. De moment, diferents clients privats com granges de mel ja s’han interessat pels seus serveis.

Posar fre a la vespa asiàtica és una prioritat des que van trobar-se els primers insectes i ara la referència a evitar és França, on el creixement ha estat exponencial. De mentre, els Agents Rurals i els apicultors continuen buscant nius de vespa asiàtica, un dels últims el van despenjar la setmana passada a Maçanet de Cabrenys, municipi de l’Alta Garrotxa fronterer amb França.

Respon