Es prohibeixen les reunions de més de deu persones en l'àmbit públic i privat

Hi queden excloses les activitats laborals, escolars i de transport, i també la pràctica esportiva. D’altra banda, el govern també ha anunciat que es faran 500.000 testos a les escoles i que les ràtios seran de menys de 20 alumnes.

Quim Torra, en la reunió del seguiment de l’evolució de la pandèmia d’aquest dilluns (ACN)

“Avui posem en marxa l”operació setembre'”, ha dit el president de la Generalitat, Quim Torra. El president i la consellera de Salut, Alba Vergés, han insistit en la importància de reduir la interacció social i han anunciat diverses mesures, a les portes de la reobertura d’escoles i de la tornada laboral després de les vacances d’estiu. S’apliquen a Catalunya algunes de les mesures que ja hi havia en ciutats amb casos de rebrots. La més important és que el govern ha prohibit les reunions de més de deu persones en l’àmbit públic i privat. Hi queden excloses les activitats laborals, escolars i de transport, a més de les esportives. Així, per exemple, els gimnasos i les instal·lacions esportives podran continuar obertes sempre que no se superi el 50% de l’aforament. En l’àmbit esportiu, el que no es podran fer presencialment són les assemblees.

A les escoles

Pel que fa a l’obertura d’escoles, Torra convocarà per a demà un Consell Executiu extraordinari per presentar el pla treballat pels departaments de Salut i Educació, ja aprovat pel Procicat. La ràtio baixarà a un màxim de 20 alumnes a la primària, i a la secundària i les universitats hi haurà grups “més reduïts que habitualment”.

A més, es faran mig milió de proves PCR a escoles i instituts entre el 15 de setembre i el 15 de novembre en un “cribatge poblacional” per ajudar a completar la informació sobre els contagis. La mascareta serà obligatòria per als majors de 12 anys. Per altra banda, el conseller de Territori, Damià Calvet, presentarà al Consell Executiu ordinari convocat per dijous el pla de Transport.

Es mantenen les altres mesures

El govern també manté la distància de seguretat de metre i mig, l’ús obligatori de la mascareta, la higiene de mans i el tancament de l’oci nocturn, a més de les limitacions horàries de la restauració, i la prohibició de consum d’alcohol i tabac en els espais públics. Torra també ha dit que es demanarà una “declaració d’autoresponsabilitat de compromís d’aïllament” a la ciutadania. El president i Vergés han reclamat a la ciutadania que baixi l’activitat social per reduir la corba de contagis.

Aquest dilluns, Catalunya ha registrat 1.776 casos nous de covid-19 confirmats per PCR i ha superat els 100.000. No hi ha hagut cap mort les darreres hores però el risc de rebrot continua a l’alça (a 180) i la velocitat de propagació del virus puja a 1,12. A la Garrotxa, el risc ha baixat a 160 i la velocitat a 1,68, però les dades continuen sent preocupants.

Respon