En directe
Generació d'èxits
amb Ràdio Olot

Els experts qualifiquen de “dany enorme” el robatori arqueològic que ha patit la Garrotxa

Asseguren que ha estat un fet devastador a nivell patrimonial
| 12 de gener de 2018
Els experts qualifiquen de “dany enorme” el robatori arqueològic que ha patit la Garrotxa

Els professionals del sector asseguren que ha estat un fet devastador a nivell patrimonial i remarquen que els jaciments arqueològics són de propietat pública. A la comarca no s’havia donat una situació tan flagrant però afirmen que habitualment hi ha casos domèstics. 

Imatge del jaciment de la Dou a la Vall d'en Bas 


Aquest dimecres els Mossos d’Esquadra feien pública la investigació del robatori de peces arqueològiques que havien dut a terme dos delinqüents d’Amer. La Garrotxa ha resultat ser una de les més afectades en aquest cas, ja que els lladres de fòssils van arribar a excavar en 19 jaciments garrotxins repartits en 13 municipis de la comarca. Segons alguns professionals garrotxins aquest succés ha generat un dolor i dany enorme dins el món arqueològic. L’arqueòleg garrotxí, Gabriel Alcalde, analitza a Ràdio Olot quines poden ser les conseqüències d’un dels robatoris patrimonials més flagrants dels últims anys a la comarca: "El fet d'obtenir clandestinament aquests objectes, es perd qualsevol informació que pot aportar aquest objecte perquè està fora de context. No només això, també s'ha destruït part de molts jaciments".

Per la seva banda, el director del museu de Can Trona de la Vall d’en Bas i historiador, Xevi Collell, assegura que es tracta d’un "greuge molt gran" per a la recerca de diferents equips d’investigació.

A la Garrotx hi ha casos domèstics de lladres de fòssils

Els lladres de fòssils van estar actuant a la Garrotxa i la resta de Catalunya durant una dècada. Van aconseguir extreure 20.000 peces, una gran quantitat que ha portat als Mossos d’Esquadra a qualificar el cas com a excepcional. Segons Collell, no és habitual que es donin casos com aquest, però a la Garrotxa l’espoliació de peces arqueològiques és real i es practica de forma domèstica: "Malauradament se sent parlar de molts casos no públics i alguns s'han hagut de denunciar de forma més discreta".

Els experts recorden que el patrimoni arqueològic està catalogat com a bé públic i que per tant ningú se’l pot apropiar. Qualsevol extracció de peces arqueològiques que no estigui validada pot ser considerada un delicte pel Reglament de Protecció del Patrimoni Arqueològic i Paleontològic.

Comparteix a: 

També et pot interessar

Primer habitatge cooperatiu de la Garrotxa

És el Turrós, a Argelaguer, i ja hi viuen nou persones adultes i un nadó

Setmana de donació de sang a Olot

Des d’aquest dilluns fins diumenge a la tarda, el Banc de Sang i Teixits organitza una campanya de donació especialment necessària

Estàs escoltant
Generació d'èxits


Volum