En directe
Generació d'èxits
amb Ràdio Olot

La Garrotxa té un dels cels amb menys contaminació lumínica de Catalunya

Segons el Departament de Territori, la comarca té zones amb una qualitat "molt bona" del cel nocturn
| 15 de febrer de 2018
La Garrotxa té un dels cels amb menys contaminació lumínica de Catalunya

Segons les primeres mesures que ha fet el Departament de Territori, la comarca té zones amb una qualitat "molt bona" del cel nocturn; principalment a l’Alta Garrotxa. Això afavoreix a la biodiversitat del territori i permetria que la Garrotxa pogués aconseguir el segell de territori “starlight”, com a indret de qualitat per observar les estrelles. 


La nit garrotxina no s’havia mesurat mai de la manera com s’ha fet durant els últims mesos. El Departament de Territori i Sostenibilitat va engegar un estudi pioner per mesurar la qualitat del cel nocturn del país. Les últimes mesures que ha pres han estat a la Garrotxa; ho ha fet en dues àrees: el Parc Natural de la Zona Volcànica i l’Alta Garrotxa. La primera no ha tingut bons resultats a causa dels pobles que inclou i la contaminació lumínica que generen. Però la segona àrea, l’Alta Garrotxa, ha donat mostres d’una qualitat excel·lent en la foscor del seu cel. Ho explica el Cap de Servei per a la Prevenció de la Contaminació Acústica i Lumínica de la Generalitat, Sergi Paricio:

 

Primera vegada que es fa un estudi d'aquest tipus

El Departament de Territori preveu que abans de l’estiu acabin les prospeccions que li falta per fer. L’estudi es va engegar l’any 2014 i ha anat inspeccionant diferents zones naturals de Catalunya. Es tracta d’una anàlisi pionera i que mai s’havia fet al nostre país. Paricio explica a Ràdio Olot com mesuren la llum dels cels de Catalunya.

 

La Garrotxa podria ser destinació "starlight"

La brillantor obtinguda a la Garrotxa se situa en el segon esgraó de l’escala que utilitza el Departament. La intuïció, però, porta a pensar que la comarca pot arribar a la màxima qualitat quan es facin les últimes proves. Això podria permetre que la Garrotxa aconseguís el segell “starlight”, una marca que cataloga el territori com un espai excepcional per veure les estrelles.

 

La il·luminació carbassa i altres actuacions és el que la Generalitat vol impulsar als territoris que han obtingut bons resultats. Segons Paricio, la contaminació lumínica té una afectació important a la biodiversitat de la zona.

 

Des del Departament recorden que tot i els bons resultats obtinguts a la Garrotxa, la comarca té un handicap important que és la climatologia. La humitat és una de les principals enemigues. Tot i això, les conclusions dels estudis fets demostren que la comarca té un cel nocturn molt poc contaminat per la llum artificial; això podria portar accions per mantenir viu un nou patrimoni garrotxí: el cel de nit.

Comparteix a: 

També et pot interessar

Primer habitatge cooperatiu de la Garrotxa

És el Turrós, a Argelaguer, i ja hi viuen nou persones adultes i un nadó

Setmana de donació de sang a Olot

Des d’aquest dilluns fins diumenge a la tarda, el Banc de Sang i Teixits organitza una campanya de donació especialment necessària

Estàs escoltant
Generació d'èxits


Volum