En directe
Generació d'èxits
amb Ràdio Olot

La Garrotxa traça el camí cap al nou model de gestió de residus

La prova pilot determina que el porta a porta i l’ús de contenidors tancats i personalitzats són els dos tipus de recollida més factibles
| 13 de març de 2018
La Garrotxa traça el camí cap al nou model de gestió de residus

El porta a porta i l’ús de contenidors tancats amb targeta personalitzada són els dos tipus de recollida de residus més factibles. És la conclusió que s’extreu de la prova pilot que la comarca va començar fa sis mesos. Ara el Consell Comarcal oferirà les dades a tots els Ajuntaments i cadascú haurà de decidir quin model vol tirar endavant. Està previst que al llarg del 2019 la Garrotxa ja comenci a implementar un nou sistema de recollida molt necessari. 

Els quatre alcaldes que han participat a l aprova pilot i el director del SIGMA, Francesc Canalias, a l'esquerre (Pau Masó)


Des del juny de l’any passat la comarca ha estat un territori de prova per definir quin model de recollida és més eficient i encaixa millor amb els ciutadans. A través d’una prova pilot que ha provat quatre models en quatre municipis diferents, la Garrotxa ja coneix quin és el camí que cal seguir de cara l’any que ve, quan està previst començar a fer el canvi de gestió. El director del Consorci de Medi Ambient i Salut Pública de la Garrotxa, Francesc Canalias, explica els dos models que han donat millors resultats:

 

En el cas d’Argelaguer, els veïns han de dipositar les escombraries en contenidors tancats que només s’obren amb targetes personalitzades. Pel que fa al porta a porta, els ciutadans deixen els envasos, el paper o l’orgànica davant la porta de casa seu en una hora i un dia determinat. A part d’aquestes dues opcions, també s’ha provat l’ús de bosses personalitzades a Sant Joan les Fonts i la instal·lació de contenidors oberts amb identificació a Santa Pau. Aquests dos sistemes no han donat tan bons resultats.

Cada municipi podrà decidir quin model vol

En el pròxim Consell d'Alcaldes del mes d'abril es presentaran. El president del Consell Comarcal, Joan Espona, explica que els consistoris hauran de triar quin model volen tirar endavant.

 

El ciutadà que menys recicli pagarà més

La implementació del nou model de gestió de residus a la Garrotxa ve marcada des de la Unió Europea amb data límit el 2020. Per això a partir de l’any que ve la comarca ja vol implementar alguns sistemes. Paral·lelament també s’haurà d’anar introduint el pagament per generació, és a dir que es castigarà qui més residus generi i qui menys recicli.

 

Amb les conclusions que aquest dimarts ha presentat el Consell Comarcal, la Garrotxa obre les portes al canvi necessari de la gestió de residus actual. En aquesta transformació també s’hi haurà d’incloure la ciutat d’Olot, que genera actualment el 60% de les escombraries de la comarca. Un cop instal·lat el nou sistema es preveu que la Garrotxa deixi de pagar 200.000 euros cada any pel cost que generen actualment els seus residus.

Comparteix a: 

També et pot interessar

L’Ajuntament de Besalú incentivarà als ciutadans que facin una bona gestió de les seves deixalles

L’Ajuntament vol que totes aquelles persones que gestionen i separin bé els seus residus, pràcticament no hagin de pagar la taxa

El centre de reproducció del cranc de riu autòcton d’Olot serveix per salvaguardar l’espècie

Ho asseguren els tècnics que hi treballen i el Parc Natural de la Zona Volcànica de la Garrotxa

Estàs escoltant
Generació d'èxits


Volum