Guia de supervivència per gaudir del Sismògraf

48 espectacles formen la novena edició del Sismògraf que comença avui a Olot. 28 d’aquests seran a l’aire lliure i 20 a espais tancats pensats per a tots els públics i gustos de la dansa: des dels més experts fins als que no en tenen coneixements. De tots els espectacles, dos tenen ADN garrotxí. Al Sismògraf s’hi ha inscrit 200 programadors culturals de tot el món.

El Sismògraf es projecta també a la ciutat (Jordi Altesa)

Aquest cap de setmana la cultura serà la gran protagonista a casa nostra. A la celebració de Sant Jordi se li suma a Olot el Sismògraf, el festival que vol acostar la dansa a tots els públics. Després de fer el seu salt de qualitat, l’objectiu a llarg termini dels seus responsables és que es programin més espectacles de dansa a Catalunya, una de les arts més minoritàries en les cartelleres culturals del país.

Les xifres

A banda d’atreure a curiosos i visitants, la tasca de cada edició és també fer d’aparador dels diferents espectacles per als seus compradors: 200 programadors culturals que venen d’arreu del món. Des d’aquest dijous i fins diumenge s’hi podran veure 48 espectacles, set dels quals són coproduccions i estrenes absolutes. Un pas més del creixement del festival que va començar per tal de donar més pes i visualització a la dansa a la programació cultural d’Olot com recorda la directora del festival, Tena Busquets.

Què hi ha de nou?

Entre les novetats del festival hi ha la secció ‘Erupció’ que en cada edició vol fixar-se en un aspecte concret i, en aquesta primera ocasió, en un lloc en concret: la dansa que es fa al País Basc en el que s’ha batejat com a Erupció Basca. També hi haurà un pla d’impuls a la dansa ‘ Pro 365 / Sismo’ per aconseguir el repte de programar més dansa a Catalunya. Busquets recorda, en una entrevista al ‘5 Minuts Més’ de Ràdio Olot que dins les arts n’hi ha de minoritàries però es pot crear un públic.


CONSULTA LA PROGRAMACIÓ DEL SISMÒGRAF 2017


Hi ha garrotxins?

De totes les propostes que es veuran al Sismògraf, dues tindran protagonisme garrotxí. Aquest dijous al Museu de la Garrotxa es podrà veure ‘Anatomia Pública’ de Man Drake i el garrotxí Tomeo Vergés, que fa un temps que viu a París per dedicar-se a la seva professió. L’altre garrotxí és Manel Quintana, la meitat de la companyia ‘Artistas Salchichas’, que dissabte a les 10 i les 12 del matí i diumenge a les deu representaran ‘Hablar con las plantas’. Busquets ja avisa: cal dur bicicleta per gaudir de l’espectacle.

Hi ha Itinerari al Parc Nou? 

El que tampoc hi faltarà és un clàssic del festival. El diumenge al migdia tornarà a ser el torn de l’Itinerari de dansa al Parc Nou amb Mal Pelo, la Intrusa, Diego Sinninger, Gero Domínguez, Lucía Marote i el CSD de l’Institut del Teatre. Una proposta variada que, en cas de pluja sí que es podria programar a un altre lloc: seria al Núria Social. Diumenge s’acaba el festival però l’esperit del Sismògraf es manté: queden tres rèpliques que es faran el 29 d’abril i el 13 i el 26 de maig.

Respon