Ja fa un any que el fesol de Santa Pau té el segell de la Denominació d’Origen Protegida

Un segell per ara desaprofitat perquè hi ha productors que no hi ha volgut entrar i perquè hi ha hectàrees que es podrien cultivar i no es fa. El fesol és també una oportunitat de negoci perquè, en una bona temporada, ho poden tenir tot venut.

 fesols

A hores d’ara hi ha 25 cultivadors de fesol però només la meitat estan a dins la Denominació d’Origen Protegida del Fesol de Santa Pau, un segell que Europa va aprovar el juliol de l’any passat. Molts no hi són per mandra d’haver de fer tots els tràmits burocràtics que suposa formar part d’aquest segell, tal i com ha explicat l’alcalde del municipi, Pep Companys.

Companys entén que hi hagi productors que no vulguin formar part del segell perquè ja venen la producció sense haver de complir amb tants requisits. L’alcalde els demana que s’hi posin per evitar distorsionar la marca ja que ara els únics fesols de Santa Pau que es poden vendre com a tals són els que formen part dels terrenys de la Denominació d’Origen.

El fesol de Santa Pau necessita cultivar-se en uns terrenys concrets que tinguin unes característiques específiques i no cal que sigui necessàriament al municipi del mateix nom. Hi ha llocs on es podria cultivar d’Olot, Castellfollit, les Preses o Sant Feliu. Una oportunitat de negoci perquè els productors asseguren que, normalment, tota la producció s’acaba venent. Per tal de promocionar-lo, l’any passat ja es van fer iniciatives des de diferents restaurants amb menús a base de fesol per tal de difondre-ho. Una iniciativa que l’alcalde no descarta tornar a fer aquesta tardor. A banda, per tal de promocionar el fesol han participat a fires com l’Alimentària en el paraigua del Departament d’Agricultura. És la primera denominació d’origen protegida de la Garrotxa i de les poques que hi ha a la demarcació.

Respon