Joan Mercader, tota una vida dedica a les lletres

La passió per l’escriptura és una de les principals raons perquè el poeta olotí Joan Mercader hagi estat reconegut amb una gran diversitat de premis literaris. Aquest any, hi pot sumar el guardó ‘Ales a la cultura’ de l’Ajuntament d’Olot.

 20150509.Joan Mercader

El poeta Joan Mercader ja des de ben jove, amb gairebé 11 anys, era tot un aficionat a la lectura. Pocs anys després es va començar a endinsar en el món de l’escriptura fent poesia. El mateix Mercader ha explicat en una entrevista al Cinc Minuts Més, que ell escrivia de qualsevol tema.

Tot i tenir la vocació des de ben jove, l’escriptura per Joan Mercader era una eina de divertiment, ja que treballava a un banc d’Olot. Malgrat tot, el poeta explica que mentre treballava, a vegades escrivia poesies a la part de darrera dels impresos del banc. Mercader explica què és la inspiració per ell.

Per Mercader, totes les seves obres són una mena de fill petit, cadascuna representa alguna situació, esdeveniment o sentiment. El poeta, però, parla en especial d’una d’elles: el primer llibre que va publicar, que va ser premi Miquel Martí i Pol de Roda de Ter. El mateix Miquel Martí va ser qui li va donar el premi i seguidament li va voler fer el pròleg del llibre.

Joan Mercader ha citat entre els seus principals referents de l’escriptura a personatges com Màrius Torres, Salvador Espriu i Joan Vinyoli.


Entrevista a Joan Mercader al ‘5’+’


Respon