Junts s'imposa amb claredat el 14F a la Garrotxa, tot i perdre milers de vots

El partit de Laura Borràs i Carles Puigdemont ha estat la primera força, però ha perdut al voltant de 5.000 vots respecte a les eleccions del 2017. ERC s’ha mantingut com la segona força més votada, però també ha extraviat votants. L’únic partit independentista que ha sumat ha estat la CUP que s’ha mantingut en tercera posició, a poca distància del PSC que ha tret un dels millors resultats dels últims anys. Vox ha aconseguit més de 700 vots a la Garrotxa i Ciutadans n’ha perdut més de 3.000. 

Foto: @Olotuit / Ramon Buixó


La caiguda de la participació ha afectat a tots els blocs, pràcticament per igual. Els partits independentistes segueixen representant el 77% dels vots de la Garrotxa que també representaven el 2017. I els unionistes han perdut dos punts i agrupen el 19% dels votants garrotxins.

En números absoluts, els únics partits que han sumat vots són la CUP, el PSC, el PDeCAt i Vox. La resta (Junts, ERC, En Comú Podem i Ciutadans) s’han vist perjudicats per la baixada de la participació. En el cas de Junts, tot i imposar-se amb claredat a la comarca (més de 4.000 vots respecte a ERC) han perdut al voltant de 5.000 votants en comparació el 2017. En les eleccions del 21D, Junts per Catalunya va treure més de 16.000 vots a la Garrotxa, entre els quals també hi havia els del PDeCAT. Aquest diumenge, els de Puigdemont han aconseguit 9.311 vots i els de Chacón 753. La suma de tots dos queda lluny dels 16.000 aconseguits fa quatre anys. Tot i això, Junts ha guanyat en 18 dels 21 municipis de la Garrotxa i s’ha emportat un 40% dels vots.

Pel que fa a ERC, també ha patit una pèrdua important de votants (més de 2.000) respecte al 2017. Els de Pere Aragonès, s’han mantingut com la segona força a la Garrotxa amb un 23% dels vots i s’han imposat a Castellfollit i Mieres.


CUP i PSC, frec a frec

La CUP ha estat l’únic partit independentista que ha sumat vots respecte al 2017. Per primera vegada en unes eleccions supracomarcals, els anticapitalistes s’han situat com a tercera força més votada amb 2458 vots i el 10% de les paperetes.

A només 104 vots de la CUP ha quedat el PSC que ha aconseguit el millor resultat electoral dels últims anys. Respecte al 2017, els socialistes han sumat 374 vots més i han doblat el seu percentatge de vot a la comarca (del 5 al 10%).

En Comú Podem ha seguit la línia de Junts i ERC (ha perdut votants, però ha mantingut el percentatge). Els de Jèssica Albiach han tret 739 vots a la Garrotxa, 248 menys que fa quatre anys.

Caiguda lliure de Ciutadans

La gran patacada, però, se l’ha emportat Ciutadans. Aquest 14F ha vist com passava de ser quarta força a la Garrotxa a ser el vuitè partit més votat. En números totals, el partit taronja ha perdut més de 3.000 vots a la comarca.

A diferència de Ciutadans, qui ha irromput amb força en les seves primeres eleccions catalanes ha estat VOX. El partit d’ultradreta ha aconseguit més de 700 vots a la Garrotxa i s’ha situat com la setena força més votada.

Pel que fa a la resta de partits, el PP ha tret 253 vots i, a més distància el Front Nacional Català n’ha aconseguit 78, el moviment Primàries 74, el Partit Nacionalsita de Catalunya 63 i Recortes Cero 50.

Respon