La ceba de Can Pauet de Santa Pau indica un 2019 plujós i amb neu

Segons la tradicional prova que fa en Josep cada any, durant els pròxims 12 mesos s’acumularan més de 1.000 litres d’aigua. El mes que més plourà serà el setembre. També hi haurà dos mesos amb força neu: el febrer i el març. Aquesta és la previsió meteorològica que s’extreu d’una simple ceba, una tradició única que fa més de trenta anys que batega a Santa Pau.

En Pauet, en acció, en una imatge d’arxiu (Can Pauet)

Any rere any, en Josep talla una ceba abans de la nit de Cap d’Any. Separa les seves capes, una per cada mes i les deixa a fora durant tota la nit. L’endemà, d’aquesta simple i autèntica tradició, n’extreu la previsió meteorològica de tot l’any. En Josep es fixa en l’aigua que hi ha a cada capa de la ceba després d’haver-hi tirat sal el dia abans. Cada part simbolitza un mes. Com més humida quedi la capa, més pluja caurà aquell mes.

A la prova d’aquest any en Josep ha introduït novetats per primera vegada en trenta anys. En lloc d’una sola ceba, n’ha utilitzat dues. Ha pronosticat un any plujós amb més de 1.000 litres. Aquest hivern diu que estarà protagonitzat per la neu, que arribarà, sobretot, els mesos de febrer i març.

La primavera serà estranya, amb un abril sec i dos mesos més plujosos. Com és normal, la ceba d’aquest 2019 diu que l’estiu tindrà menys aigua que les altres estacions de l’any. Però, curiosament, el setembre serà el mes més plujós de l’any. Acabarem el 2019 amb tranquil·litat, amb certa pluja però sense grans quantitats.

En total la ceba d’en Josep de Can Pauet assegura 1.200 litres d’aigua per aquest 2019. La previsió del 2018 va ser força encertada i, normalment la ceba coincideix amb més de la meitat dels mesos de l’any. Ara només queda esperar, la ceba ja ha fet la seva feina.

Respon