La covid-19 ha afectat més de la meitat dels usuaris de les residències de la Garrotxa

Fins ara, s’han registrat més de 360 casos entre els 600 usuaris que hi ha als geriàtrics de la comarca. La supervivència a les residències garrotxines ha estat del 70%: tres de cada quatre usuaris que han patit el virus, l’han superat. 


Les residències han estat durant mesos els espais més fràgils. L’entrada del virus en un centre geriàtric ha significat, moltes vegades, una lluita que s’allargava setmanes amb l’aparició de brots. La fragilitat dels centres ha quedat demostrada amb les dades: mentre que entre la població general de la Garrotxa els casos positius no arriben al 10% de la població total, a les residències el percentatge és sis vegades més alt i supera el 60%. Dels gairebé 600 residents que hi ha als centres garrotxins, fins ara se n’han contagiat 368. El director dels centres d’atenció primària de l’ICS a la Garrotxa és Josep Lluís Nicolau.

 

Pel que fa a la mortalitat, des del març de l’any passat han mort 100 persones a les residències de la Garrotxa. Això significa un 16% dels usuaris totals, mentre que entre la població general el percentatge no arriba a l’1%. A les residències de la Garrotxa, però, la majoria d’usuaris infectats han superat el virus. Tres de cada quatre residents positius, ha pogut superar la malaltia.

Des d’inici d’any, l’aparició de la vacuna ha permès millorar de manera exponencial la situació de les residències. Més enllà del brot del Montsacopa no se n’ha tornat a detectar cap altre i en el que portem d’aquest mes de febrer, només s’han detectat dos positius entre les deu residències de la Garrotxa.

Respon