La Garrotxa, entre les deu comarques de Catalunya amb la ràtio de contagis i víctimes més alta

És la comarca gironina amb més víctimes i contagis per cada 1.000 habitants. A escala catalana, se situa com la cinquena amb més contagis i la vuitena amb més víctimes. Actualment la Garrotxa registra 39 contagis per cada 1.000 habitants, una dada que supera comarques com el Barcelonès, el Vallès o el Baix Llobregat. Els sanitaris garrotxins no volen comparar territoris perquè diuen que les dades són “molt dinàmiques”, però coincideixen amb Salut que la comarca encara no pot passar a la fase 1.

Imatge de l’inici del confinament (Pau Masó)


Les dades epidemiològiques són un dels indicadors que ha utilitzat Salut per decidir quines regions podran passar a la fase 1. Les xifres situen la Garrotxa entre les comarques més afectades pel virus si creuem els casos i el nombre d’habitants. A casa nostra la ràtio és de 39 contagis (sumant confirmats i sospitosos) i 1,5 morts per cada mil habitants. Si ho comparem amb la resta de la demarcació, veurem que no hi ha cap altra comarca que superi aquestes dades, inclòs el Gironès (35 i 1) o la Selva (25 i 0,8) que són comarques que tripliquen la Garrotxa en nombre d’habitants.

Les autoritats sanitàries adverteixen que cal esperar per treure conclusions sobre l’afectació que ha tingut la pandèmia segons cada territori, però sí que coincideixen amb Salut que la Garrotxa hauria d’esperar per entrar a la fase 1. El director mèdic de l’Hospital d’Olot és Jaume Heredia.

 

Pel que fa a les dades de contagis i morts, el director dels Centres d’Atenció Primària de l’Institut Català de la Salut a la Garrotxa, Josep Lluís Nicolau, afirma que hi ha hagut “un ball de xifres” i diferents criteris per classificar-les.

 

Caldrà esperar per acabar traient conclusions, però, de moment, a nivell català la Garrotxa se situa com la cinquena comarca amb més contagis per cada 1.000 habitants superant el Barcelonès (31) o el Vallès Oriental (24) i l’Occidental (29).

Imatge de la ciutat d’Olot buida (Pau Masó)


Una de les comarques més envellides de Catalunya

Heredia també recorda que hi ha territoris on es fan més o menys proves, però admet que l’alta taxa de població envellida que té la Garrotxa també pot influir.

 

Pel que fa a la mortalitat, la Garrotxa se situa com la vuitena comarca de Catalunya amb més morts per cada 1.000 habitants. El Berguedà (2’4 morts per mil habitants), l’Anoia (3,7) o el Bages (2’4) són alguns territoris que superen la Garrotxa.

Respon