La Garrotxa registra rebrots controlats de coronavirus

Els sanitaris de la comarca confirmen a Ràdio Olot que s’ha detectat un augment de positius, però asseguren que els repunts no són de gran volum i s’han pogut aïllar a temps. Relacionen els nous contagis amb les trobades familiars i d’amics i també en el món laboral, on creuen que la ciutadania ha de posar la màxima atenció. Un dels rebrots s’ha produït en una empresa de la comarca i Salut Pública ja l’està investigant

Imatge del carrer Sant Rafel d’Olot durant el desconfinament (Pau Masó)


A la primera setmana de juny la Garrotxa va detectar 35 nous positius per coronavirus. Una xifra elevada si la comparem amb els 19 de la setmana anterior. Segons les dades de l’Agència de Qualitat i Avaluació Sanitàries de Catalunya, també hi va haver un repunt de casos la primera setmana de maig quan la comarca va registrar 33 casos en set dies. Tots ells, però, són rebrots que s’han pogut controlar i aïllar a temps. Ho explica el director mèdic de l’Hospital d’Olot, Jaume Heredia, a aquesta emissora.

 

Repunts detectats a l’àmbit laboral i domiciliari

Els rebrots que s’han detectat en les últimes setmanes són xifres que queden lluny de les del mes d’abril quan en una setmana es podien arribar a comptabilitzar 130 casos nous. El director de les àrees bàsiques d’Olot i Besalú, Josep Lluís Nicolau, explica a Ràdio Olot que els positius detectats últimament són en l’àmbit laboral i d’un perfil més jove.

 

Precisament, un dels rebrots que s’han produït les últimes setmanes ha estat en una empresa de la comarca. Salut Pública l’està investigant i assegura que està controlat.

Però, Nicolau assenyala que els rebrots també són en l’àmbit domiciliari. S’estan identificant cadenes de transmissió més llargues, ja que un positiu pot haver-se trobat amb sis o set contactes més. Això fa que les persones que s’han de posar en quarantena multipliquin per cinc o sis el nombre de contagis.

 

Foto: Pau Masó


Els sanitaris de la Garrotxa asseguren, però, que el més important no és el rebrot, sinó la capacitat de controlar-lo. Tant  l’Hospital d’Olot com l’atenció primària asseguren que ara mateix la comarca té les eines per respondre ràpidament i, a hores d’ara, es fan testos a totes les persones que tenen símptomes evidents de covid-19.

 

El món sanitari garrotxí creu que el fet que Salut hagi aprovat que la Garrotxa passi la setmana que ve a fase 3 demostra que, tot i els repunts, la comarca està preparada per avançar en el desconfinament. No deixen, però, de demanar cautela i precaució a la població. En el que portem de pandèmia, a la Garrotxa s’han detectat 719 positius, s’ha aïllat a més de 2.800 persones i n’han mort 94 per coronavirus.

Respon