La Garrotxa viurà un estiu amb més risc d’incendi que altres anys

L’inici del 2019 no ha estat tant plujós com s’esperava i la temporada comença amb més preocupació que l’estiu passat. En comparació amb altres comarques gironines la Garrotxa és de les que menys risc té. Fa més de tres dècades que la comarca no pateix cap incendi important.

Les poques pluges i les altes temperatures posen en alerta la Garrotxa (Ràdio Olot)

Per trobar l’últim incendi que va patir la Garrotxa hem de recular 35 anys enrere. El 1984, les flames van cremar poc més de 250 hectàrees de bosc a la zona de Sant Martí Seserres. Va ser un incendi petit si el comparem amb altres que s’han viscut el país. Tornant al present, veiem que la campanya forestal de l’any passat a la comarca va tancar amb només un foc en terreny agrícola. Malgrat aquestes dades, des del Departament d’Interior alerten que no es pot abaixar la guàrdia. El seu delegat a Girona, Albert Ballesta, diu a Ràdio Olot que aquest estiu serà més perillós que el de l’any passat.

 

En comparació a la resta de comarques gironines, Ballesta assegura que la Garrotxa està en un esglaó inferior dins l’escala de risc.

L’incendi garrotxí més “gran”: 1939 a Baget

L’incendi més gran que ha cremat mai a la Garrotxa va ser el 1939 a Beget, on es van calcinar 1.042 hectàrees de l’Alta Garrotxa. Els Bombers i Agents Forestals posen el punt de mira a aquesta zona cada estiu. Es tracta de la massa forestal més gran de la comarca i que ocupa més de 30.000 hectàrees. L’any 2012, el foc de l’Empordà la va fer perillar. Ho explica el president del Consorci de Medi Ambient i Salut Pública, Francesc Canalias, en declaracions a Ràdio Olot.

 

Canalias assenyala que, tot i no tenir prou recursos, el Consorci de l’Alta Garrotxa treballa per aplicar mesures preventives com construir dipòsits d’aigua, obrir espais o separar grans masses de bosc. Avui, el perill d’incendi a la comarca de la Garrotxa es troba entre moderat i alt.

Respon