En directe
Generació d'èxits
amb Ràdio Olot

La justícia mou fitxa davant el problema de les ocupacions

A partir d’ara, els jutjats podran demanar el desallotjament d’un habitatge ocupat com a “mesura cautelar”
| 17 de setembre de 2020
La justícia mou fitxa davant el problema de les ocupacions

A partir d’ara, els jutjats podran demanar el desallotjament d’un habitatge ocupat com a “mesura cautelar”. La instrucció l’ha donat la Fiscalia de l'Estat i té l’objectiu d’impedir que una ocupació es perllongui en el temps. Aquesta ordre judicial també diu que es tindrà en compte el perjudici en els veïns i que s’haurà d’avisar a serveis socials en cas que hi hagi persones vulnerables involucrades.

Quina és la principal novetat?

El desallotjament passa a ser una mesura cautelar. És a dir que els jutjats la podran demanar amb efectes immediats en el moment en què s’hagi iniciat el procediment amb la denúncia validada. El desallotjament es podrà dur a terme encara que no s’hagi resolt el cas.

Quins requisits hi ha perquè el jutge pugui demanar el desallotjament?

Segons la instrucció emesa per la fiscal general, caldrà justificar que hi ha “indicis sòlids" del delicte de violació del domicili o usurpació. També s’haurà de verificar l’existència “d’efectes perjudicials” per al propietari de l’immoble. Per tot això, caldrà recollir tota mena d’informació: documents, acreditacions, però també informació respecte a l’ocupació, és a dir, nombre de persones, quina és la seva estructura organitzativa o la finalitat de l’ocupació.

A l’hora de dictar la mesura cautelar, la instrucció també diu que es tindrà en compte el perjudici que l’ocupació pugui ocasionar als veïns.

Quin és l’objectiu de la nova ordre judicial?

Retallar els terminis dels procediments que hi havia fins ara. La nova instrucció ajudarà a evitar que els ocupes puguin fer trucs per allargar les ocupacions. El desallotjament ja no només dependrà de les primeres 24 hores, sinó que es podrà autoritzar amb més facilitat passat el primer dia de l’ocupació.

Què diu la instrucció a favor dels ocupes?

La fiscal general deixa clar que si en un immoble ocupat hi ha persones vulnerables (en atur, amb menors, amb discapacitat, etc.) caldrà alertar els serveis socials abans del desallotjament. Els serveis socials hauran d’adoptar les mesures oportunes per la protecció de les persones vulnerables.

La instrucció també demana que els fiscals vetllin per la prudència i  el respecte a les garanties dels investigats. D’aquesta manera es dona l’oportunitat que els ocupants puguin comparèixer al jutjat per qualsevol prova que acrediti la possessió de l’habitatge o per donar la seva visió dels fets. Això sí, encara que els investigats no compareguin, el procediment no quedarà aturat.

Què passa amb els habitatges buits i abandonats?

El document diferencia entre els delictes de violació i usurpació. El de violació del domicili és aquell que ataca una primera o segona residència on el propietari hi fa la seva vida privada i hi té la seva intimitat. La usurpació té a veure, en canvi, amb aquells immobles que no són la casa de ningú. És a dir, habitatges abandonats que no estiguin en procés de comercialització ni de reforma. En aquest cas, el desallotjament haurà de ser en altres circumstàncies, i la mesura cautelar no tindrà la mateixa consideració que en el cas de la violació del domicili.

Comparteix a: 

També et pot interessar

Primer habitatge cooperatiu de la Garrotxa

És el Turrós, a Argelaguer, i ja hi viuen nou persones adultes i un nadó

Setmana de donació de sang a Olot

Des d’aquest dilluns fins diumenge a la tarda, el Banc de Sang i Teixits organitza una campanya de donació especialment necessària

Estàs escoltant
Generació d'èxits


Volum