La Planes d'Hostoles limitarà l'aforament als gorgs per evitar contagis i conservar els espais

Pagar per banyar-se al riu per tal d’evitar aglomeracions aquest estiu. És la mesura que han tirat endavant a les Planes d’Hostoles i que ja us va avançar Ràdio Olot. Ara se n’han donat més detalls com que s’haurà de pagar tres euros per accedir a algun dels quatre gorgs del municipi garrotxí. La iniciativa compta amb el suport de la fundació naturalista Emys que fa una crida als ajuntaments a tirar endavant mesures que corresponsabilitzin els visitants.

Cartell del punt d’informació que hi ha a l’entrada del poble de les Planes (Pau Masó)


A partir dels pròxims caps de setmana i durant cada dia de l’estiu els gorgs de les Planes d’Hostoles es limitaran a 200 persones al dia. Un cop s’arribi a aquest aforament es tancarà l’accés. La mesura té l’objectiu d’evitar aglomeracions, i per tant risc de contagi per la covid-19, però també per evitar posar en risc la conservació dels espais naturals. L’alcalde del poble, Eduard Llorà, explica que les mesures s’han fet amb la previsió que el confinament pot accentuar les visites.

 

Fins ara, per accedir als gorgs es pagava per vehicle. A partir d’aquest estiu es pagarà per persona. Tothom qui vulgui banyar-se als quatre gorgs que hi ha a les Planes haurà de reservar el dia a través d‘una pàgina web. La reserva costarà tres euros per a totes aquelles persones majors de 12 anys i servirà per a un dia sencer. La mesura s’ha impulsat des de l’Ajuntament amb la col·laboració de la fundació naturalista Emys. El seu director, Marc Vilahur, destaca que la iniciativa busca ser permanent i resoldre la massificació que pateixen molts espais del país.

 

Accés a la carretera de Cogolls (Pau Masó)


Una mesura impopular?

Per això, Vilahur demana que els alcaldes no vegin la mesura com a “impopular” i capgirin l’argument que “el medi natural és de tots”.

 

En aquest sentit, a la Garrotxa, el Consell Comarcal està treballant per dur a terme accions coordinades amb tots els municipis que tenen zones de bany. D’aquesta manera s’evitaria l’”efecte rebot” que poden patir aquelles zones on no es fa pagar. L’any passat més unes 20.000 persones van visitar els gorgs de les Planes d’Hostoles, una xifra que multiplica per dotze el nombre d’habitants del municipi. L’ajuntament preveu autofinançar la iniciativa amb les reserves i oferir accés lliure als veïns del poble.

Respon